Száraz Dénes a Katonában a Lavinában

Száraz Dénes a Katonában a Lavinában

Száraz Dénes, Budapesten alkotó felvidéki színész Ruben Östlund Lavina című filmjének színpadi változatában bemutatkozott a neves Katona József Színházban is. A híres film 2014-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon kiérdemelte a zsűri nagydíját, és több szaklap is az év legjobbjai közé sorolta. 

A történet egy négytagú család téli utazásról szól, mint ilyen nagy meglepetésekkel szolgálhat, de hogy teljesen kiboruljon a bili, az ritkán fordul elő. Egy látszólag tökéletes boldogságban, nyugodt anyagiak között élő család síelni megy a francia Alpokba. A síparadicsomban az idilli síelési körülmények biztosításához a környék nagyobb hótömbjeiben robbantásokat végeznek – hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hó borítsa a pályákat –, ezt pedig a turisták, köztük a kis család is csodálattal vegyes félelemmel nézi és fényképezi, mígnem az egyik robbantás hatalmas lavinát indít be, és félelmetesen közelít ahhoz az étteremhez, amelyben éppen ebédelnek.

Hírdetés

Az asszony mérhetetlen csalódást érez, a lavina ugyan nem temette be őket, de sok illúziót, önámítást, önzőséget, hamis ábrándot elborít, illetve a felszínre hoz. Hogyan képes egy családapa a veszélyhelyzetben első ösztönében nem a gyerekeire, hanem a telefonjára gondolni ahelyett, hogy védelmezné őket? Az apa mérhetetlen belső vívódása és lelkiismeretfurdalása, az asszony elszántsága nem sok jóval kecsegtet. A lavina által veszélybe kerülő házasságot a darab végén látszólag egy csoportos liftben rekedés próbálja meg feloldani és ezzel ellensúlyozni a családapa megfutamodását.

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, a kissé megfáradt házasságról fanyar humorral és empátiával esik szó.

A szereposztás érdekessége, hogy a négy főszereplő közül hárman – Járó Zsuzsa, Mészáros Béla és Száraz Dénes a Filmművészeti Egyetemen egy osztályba jártak Máté Gáborhoz, a fiúk pedig azóta is elválaszthatatlan barátok. A sors fintora, hogy az egyetemi évek óta együtt nem álltak a színpadon, bár a Mintaapák tévésorozatban Mészáros Béla óvodai karbantartóként, Száraz Dénes állatorvosként és mindkettő mintapáként együtt játszott. A színdarabban további szerepekben Ullmann Mónikát, Tóth Zsófiát és Rohonyi Barnabást láthatják a nézők legközelebb március 17-én két előadásban is a Belvárosi Színházban. A darabot Pelsőczy Réka állított színpadra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »