Szanyi színt vallott

Szanyi színt vallott

Évekig nem sikerült érzékelnie, hogy a migráció komoly problémát jelent, és következetesen tagadta, hogy létezik a kvóta.

Soha nem mondtuk, hogy bevándorlóországgá akarjuk tenni Magyarországot – mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a szerdai parlamenti ülésen. Azt azonban elfelejtette hozzátenni, hogy az MSZP néhány évvel ezelőtt a bevándorlást álproblémának tartotta, mostanra viszont Európa Parlamenti képviselőjük azt hangoztatja, hogy a párt által nem is létezőként aposztrofált migrációs válságot bizony meg kell oldani.

Szanyi Tibor szerint Európa nem tűrheti tovább, hogy „Orbán és néhány más populista vezető önös hatalmi érdekből megbénítsa a döntéshozatalt az uniós migrációs politika sürgető reformjáról”. Minderről az Európai Parlament strasbourgi ülésén beszélt a politikus.

Az MSZP alelnöke szerint egyébként nem az illegális bevándorlás jelent veszélyt Európa számára, hanem a nacionalista, populista erők térnyerése, ami a közelgő EP-választásokra is befolyással lehet. Az Európai Parlament elnöke pedig az ülésszak megnyitóján elfogadhatatlannak nevezte a Judith Sargentini és Ujhelyi István elleni támadásokat, bár az nem derült ki, hogy milyen atrocitás érte az említett politikusokat.

– Európa nem tűrheti tovább, hogy Orbán és néhány más populista vezető önös hatalmi érdekből megbénítsa a döntéshozatalt az uniós migrációs politika sürgető reformjáról. A mostani csúcs történelmi feladata, hogy meghiúsítsa az idegengyűlölő nacionalisták felelőtlen, „minél rosszabb, annál jobb„ taktikáját, ami a most induló EP-választási kampány politikai légkörét is mérgezi. Kontinensünk országai előtt ugyanis ma már a migrációnál súlyosabb, távlatos gazdasági, szociális, fenntarthatósági és biztonsági kihívások állnak, s az EU jövőjéről szóló kampányban is ezekre kell összpontosítani – fogalmazott Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt EP-delegációvezetője európai parlamenti felszólalásában.

A politikus úgy vélekedik, hogy a „közösségi döntéshozatal blokkolása az EU súlyos politikai hitelvesztésével járhat”, továbbá az Európa-ellenes, populista, nacionalista erők befolyásának növekedésével az EP-választási kampányban. Az MSZP alelnöke szerint az Európa Tanács következő ülésén az állam- és kormányfők feladata az, hogy végre érdemi, minden tagállam elkötelezettségét szavatoló döntéseket hozzanak az Unió migrációs politikájának tartós és humánus átalakításáról.

Szanyi Tibor leszögezi, hogy a döntés legtöbb feltétele immár rendelkezésre áll: a migrációs nyomás történelmi mélypontra csökkent, az Európai Bizottság pedig végre konkrét javaslatokkal rendelkezik az uniós határok hatékony, közös védelme, a Frontex megerősítése érdekében. Szanyi Tibor ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy az ehhez nélkülözhetetlen tagállami egység változatlanul hiányzik, nem kis részben éppen az Orbán-kormány bomlasztó politikája miatt.

Hírdetés

Pikáns adalék, hogy a szocialistáknak évekig nem sikerült érzékelniük, hogy a migráció komoly problémát jelent majd, sőt azt is következetesen tagadták, hogy létezik a kvóta.

Emlékezetes: Szanyi Tibor 2015 nyarán azt nyilatkozta a Hír TV-ben, hogy statisztikailag nincs kimutatható összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között, és később ugyanezt tette Molnár Zsolt is az ATV-ben, mondván, a menekültkérdésnek és a terrorizmusnak lényegében nincsen közös halmaza – de ugyanígy nyilatkozott Tóth Bertalan is a Népszavának.

A strasbourgi ülésszak hétfői megnyitóján egyébként Antonio Tajani, a Parlament elnöke elítélte a közelmúltban több képviselőt ért verbális vagy fizikai támadást. Szavai szerint „elfogadhatatlanok” a Judith Sargentini holland zöldpárti, Eleonora Forenza olasz baloldali, és Ujhelyi István magyar szocialista képviselő elleni személyes támadások.

– Az ilyen támadások korlátozzák a képviselők tevékenységét – jelentette ki Tajani, aki szolidaritását fejezte ki a megtámadott képviselőkkel.

Az, hogy milyen támadás érte őket és mikor, az viszont nem derült ki a felszólalásból.

Jurák Kata – www.magyaridok.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »