Szankciókkal fenyegetik Magyarországot

Egy szerb miniszternek és az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) szerbiai menekültügyi biztosának sem tetszik a magyar menekültpolitika.

Horvátországtól és Magyarországtól azt várjuk, hogy fogadjanak be menekülteket, ám ha nem teljesítik nemzetközi kötelezettségeiket, Szerbia reagálni fog az Európai Bizottsággal való egyetértésben – mondta az InSerbia.info szerint egy belgrádi befogadóállomás megnyitóján Nenad Ivanisevic, Szerbia munkaügyekért, foglalkoztatásért, veteránügyekért és társadalompolitikáért felelős minisztere. Hozzátette: Szerbia humánusan kezeli a menekülteket, mert a határok lezárása nem az ő politikájuk.

Hírdetés

A lap szerint egyetértett Ivaniseviccsel az ENSZ belgrádi menekültügyi biztosa, Hans Friedrich Schodder is abban, hogy Magyarország nem korlátozhatja a migránsok belépését az állam területére. Schodder elmondta: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nem ért egyet a magyar bevándorlási törvény módosításaival, szerintük Szerbiának, Macedóniának és Görögországnak nem kellene rajta lennie a biztonságos harmadik országok listáján. Hozzátette: ha Magyarország nem engedi be a migránsokat, hanem visszaküldi őket, megszegi a nemzetközi kötelezettségeit.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága vasárnap este egyébként közölte: több mint hétezer migráns lépte át Szerbia határát Macedónia felől szombaton.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »