Számos veszély leselkedik ránk az aluljárókban

Számos veszély leselkedik ránk az aluljárókban

Az aluljárós vásárlás veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A nem megfelelő higiéniai körülmények között tárolt élelmiszerek ételfertőzést okozhatnak.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok a kockázati besorolások alapján rendszeresen ellenőrzik a legális tevékenységet folytató termelőket és forgalmazókat – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője. Tóth Dávid közölte, hogy az illegálisan árusító tevékenységet folytatókról viszont nincs nyilvántartás, őket nem tudják ellenőrizni.

Az ilyen árusítás felszámolása érdekében rendszeresen vannak összevont hatósági ellenőrzések.

Gyakori gond, hogy nem védik a készételeket a szennyeződésektől az aluljárós árusok. Érkezett bejelentés arról, hogy

Hírdetés

galamb tévedt be az aluljáróban működő egységbe.

Ezeket az eseteket azonnal kivizsgálják, és a vállalkozók is megsemmisítik az élelmiszereket, ha szennyeződés éri őket – fejtette ki a Nébih osztályvezetője.

A nem megfelelő higiéniai körülmények között tárolt vagy rosszul elkészített élelmiszerek hányással, hasmenéssel járó ételfertőzést okozhatnak – mondta Szegheő Péter doktor. A belgyógyász szerint oda kell figyelni a kézmosásra és arra, hogy az étel elfogyasztása környezetében ne fogjuk meg a nyilvánosan elérhető dolgokat, például a nyilvános vécé kilincsét, ha a másik kezünkben étel van.

A belgyógyász szerint általában nem a rossz alapanyag, hanem az étel készítője felelős a fertőzésekért.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »