Számos ország tiltakozik egy őrizetbe vett katonatiszt halála miatt

Számos ország tiltakozik egy őrizetbe vett katonatiszt halála miatt

A venezuelai védelmi minisztérium vasárnap megerősítette a halálhírét annak a katonatisztnek, akit az ellenzék és családtagjai szerint halálra kínoztak az őrizetben, miután letartóztatták egy Nicolás Maduro elnök elleni összeesküvésben való részvétel vádjával. Rafael Acosta korvettkapitány halála miatt tiltakozott az Egyesült Államok, továbbá a Kanadát és több latin-amerikai országot tömörítő szervezet, a Limai Csoport, valamint az Európai Unió is.

A korvettkapitányt Bachelet látogatásának utolsó napján, június 21-én hurcolták el fegyveres emberek, s egy hétre rá katonai bíróság elé állították.

A venezuelai védelmi tárca vasárnap kiadott rövid közleménye szerint Acostát június 28-án állították katonai bíróság elé, de elájult, mielőtt megkezdődhetett volna a meghallgatása, s ezért a bíró a kórházba szállításáról rendelkezett. „Bár biztosították számára a megfelelő kórházi ellátást, életét vesztette” – tette hozzá a közlemény. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma vasárnap azzal vádolta Maduro kormányzatát, hogy Acostát halálra kínozták.

„Nem ez az első eset, hogy a Maduro-rezsim erőszakot alkalmazott politikai foglyaival szemben” – hangsúlyozta nyilatkozatában Morgan Ortagus külügyi szóvivő. „Az Egyesült Államok felszólítja a világ minden demokráciáját, hogy velünk együtt ítéljék el az emberi jogoknak ezt a legutóbbi megsértését, s nyomásgyakorlással kényszerítsék ki az elkövetők elszámoltathatóságát” – állt a washingtoni nyilatkozatban.

Hírdetés

Az áldozat felesége, Waleska Perez a Miami televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy a férje ügyvédjétől kapott információk alapján Acosta alig volt eszméleténél, miután az őrizetben megverték és megkínozták. Acosta családja és jogvédők a katonai elhárítás (DGCIM) embereit vádolják a férfi halálra kínzásával, miután több korábbi ellenzéki személyiség megöléséért is a DGCIM-et tették felelőssé.

Juan Guaidó ellenzéki vezető, aki januárban az alkotmányra hivatkozva átmeneti elnökké kiáltotta ki magát, kijelentette, hogy Acostát meggyilkolták, ami újabb bizonyítéka annak, hogy Maduro szövetségesei nem akarják meghallani a kormányváltást szorgalmazó követeléseket.

Tiltakozott Acosta halála miatt a több mint egytucatnyi latin-amerikai országot és Kanadát tömörítő Limai Csoport is. Nyilatkozatukban elítélték a Maduro-rezsim ellenfeleivel szemben alkalmazott önkényes letartóztatásokat és kínzásokat is. Felemelte hangját az ügyben Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára is.

Venezuela egyszerre küzd súlyos gazdasági és politikai válsággal. Előbbinek az az oka, hogy Venezuela kizárólag kőolajszármazékokat exportál, és az olajárak pár évvel ezelőtti jelentős csökkenésének hatására a gazdaság zuhanórepülésbe kezdett. A belpolitikai válság pedig azután mérgesedett el, hogy a legutóbbi választásokon az ország törvényhozásában elsöprő többséget szerzett az ellenzék. Ezt követően a hatalomhoz hű legfelsőbb bíróság fokozatosan megfosztotta jogköreitől a törvényhozást, majd Nicolás Maduro elnök 2017-ben párhuzamos parlamentnek számító alkotmányozó gyűlést hozott létre, amelynek megválasztását számos nemzetközi bírálat kísérte. Maduro tavaly újabb elnöki mandátumot nyert el az ellenzék választási bojkottja ellenére, az Egyesült Államok támogatta ellenzéknek pedig nem sikerült meggyőznie a hadsereget arról, hogy forduljon Maduro ellen, és távolítsa el őt a hatalomból.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »