Számon kérte Hillary Clintonon fő riválisa az iraki inváziót

A párizsi terrortámadás volt a fő téma az amerikai demokrata elnökaspiránsok televíziós vitáján is. A legesélyesebbnek tartott Hillary Clinton szerint meg kell semmisíteni az Iszlám Államot, fő kihívója pedig azt mondta, nem kellett volna bevonulni Irakba.

Egy perc néma csenddel kezdődött az amerikai demokrata elnökaspiránsok vitája egy nappal a francia merényletek után. Az este egyik fő kérdése az volt, hogy a három politikus hogyan győzné le az Iszlám Államot. A népszerűségi listát vezető volt külügyminiszter, Hillary Clinton szerint a szélsőségesek teljes megsemmisítése a cél, de ehhez Amerikának szüksége van Törökország és az Öböl menti arab országok támogatására.

„Úgy kell tekintenünk az Iszlám Államra, mint  egy nemzetközi terrorhálózat legveszélyesebb tagjára. Nem elég elszigetelni, le kell győzni” – hangsúlyozta Hillary Clinton.

Hírdetés

Clinton szerint elsősorban nem az Egyesült Államok, hanem a szíriai és az iraki kormány felelőssége a terrorszervezet megerősödése. Egyetlen esélyesnek tartott ellenfele, Bernie Sanders nem értett egyet, és számon kérte az egykori first ladyt, amiért támogatta a 2003-as iraki inváziót. „Én úgy látom, hogy a katasztrofális iraki invázió, amit én hevesen elleneztem, teljesen felforgatta a régiót” – mondta az elnökaspiráns.

Közben a republikánus oldal legnépszerűbb jelöltje, a botrányos kijelentéseiről ismert Donald Trump is megszólalt. Az ingatlanmilliárdos szerint a merénylet sokkal kevesebb halálos áldozattal járt volna, ha a franciák is hordanának fegyvert. „Mondok valamit, nekem mondhatnak bármit, de ha a francia emberek tarthatnának maguknál fegyvert, nagyon más lenne a helyzet” – vélekedett Trump.

Amerika-szerte több városban is kitűzték a középületekre a francia zászlót, a szövetségi nyomozóhatóságok pedig segítenek Franciaországnak a robbantássorozat körülményeinek a feltárásában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »