Számoljunk le, a férfiak utálják az okosabb nőket mítosszal!

Számoljunk le, a férfiak utálják az okosabb nőket mítosszal!

Vannak közhelyek, melyek ugyan nagy általánosítással, de valósan írnak le egy jelenséget. A médiában és a női blogokon gyakran előforduló, általában nők által megfogalmazott toposz, miszerint a férfiakat taszítják az okos nők, nem ebbe a kategóriába tartozik.

Először is néhány fogalmat nem árt tisztázni, ami elvezethet e közhely kialakulásának okához. Elsősorban azt kell megvizsgálni, mit értenek a nők az okosság fogalma alatt. Az IQ-t? A műveltséget? A diplomát? A szellemi erőfeszítéseket és azok eredményeit? A karriert? Én úgy látom, hogy sokan, ha az okos nő fogalmát használják, és elsősorban önmagukra vonatkoztatva, akkor a diplomát és a karriert értik rajta. Okos nő az, aki a saját cégét vezeti, esetleg egy multinál felső vagy középvezető. Ez pedig nem más, mint a szellemi képességek pénzre váltása és annak elismerése. A kérdést tehát inkább úgy kéne a fentiek alapján feltenni, hogy utálják-e a férfiak a karrierista nőket? A válasz egyértelműen nem, csak éppen egy férfinak nem érdemes egy ilyen hölggyel hosszú távon tervezni. Miért? Mert a férfi számára fontos, hogy a partnere minőségi időt fordítson rá és később a születendő gyerekeire, valamint a háztartásra. Erre egy karrierista nő mellett nem lesz se idő, se energia. Másodszor pedig a férfiak tisztában vannak a női természet azon aspektusával, amely nem teszi lehetővé, hogy tartós és jól funkcionáló párkapcsolat alakuljon ki egy jól kereső nő és egy átlagosan kereső férfi között. A hipergámia létezését lehet utálni, de a férfiaknak muszáj elfogadnia. A HR vezető kislány nem lesz boldog felesége a portás Józsinak. Nincs ezzel gond, ha a férfi párválasztási stratégiája számol e jelenség következményeivel.

Hírdetés

Na de okos, csak a karrierista nő lehet? Mennyire fontos egy férfinak a partner szellemi szintje? Nem gondolom, hogy a férfiak általában a náluk butább hölgyek társaságát keresnék, bár vannak, akiknek minden bizonnyal simogatja az egóját, ha oszthatja az észt a barátnőjének. Mivel az okosság nem egyenlő az okoskodással, ezért a férfiak a saját szellemi nívójuknak nagyjából megfelelő, de tudásával és műveltségével nem kérkedő, a szellemi dialógusokat, nem szellemi párbajjá degradáló nőket preferálják. Ebből következik, ha te, mint nő azt gondolod, hogy egy férfi azért nem választott téged, mert okosabb és műveltebb vagy nála, akkor alapvetően rossz úton jársz. Tapasztalataim szerint a műveltség, a szellemi potenciál egyenes arányban nő a szerénységgel és a másik véleményének tiszteletben tartásával. Magyarán, aki okoskodik általában nem a legélesebb kés a fiókban. Egy nagyobb fokú önvizsgálat rámutathat arra, hogy a férfiak nem az okos, hanem az okoskodó nőktől tartják távol magukat és ezt milyen jól teszik. A férfiak, ahogyan a fizetések terén is, a szellemi síkon sem szeretnek versenyezni a saját partnerükkel. Ennek oka, hogy van elég versenyhelyzet a munkaerőpiacon, a vállalkozói szférában és a sportok világában. Párkapcsolatban, házasságban és főleg, családban a versengés kikapcsolása mindenki érdeke, hiszen így lehet csak harmonikus együttélést biztosítani.

Szeretjük tehát az okos nőket, hiszen a párkapcsolat nem csak szexből áll, és jó beszélgetésekhez kell a szellemi partner, ugyanakkor a karrierista és az okoskodó nőket sem utáljuk csak nem lépünk velük a családalapítás rögös útjára.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »