Szállodát, tévészékházat romboltak le a Gázai övezetben a zsidók – válaszul százával érkeznek a kezdetleges rakéták

Szállodát, tévészékházat romboltak le a Gázai övezetben a zsidók – válaszul százával érkeznek a kezdetleges rakéták

Az izraeli légierő csapást mért egy szállodára a Gázai övezet székvárosában, az épület megsemmisült – közölte keddre virradóra a Maan palesztin hírügynökség. Közben kiderült, a tömeges palesztin rakétatámadásban egy izraeli halt meg.

Egyelőre nincsen hír, hogy a légicsapásnak áldozatai lettek volna. A Maan jelentése szerint a Gáza központjában lévő Amal szálloda a palesztin belügyminisztériumnak volt alárendelve. Néhány órával korábban hírügynökségek arról számoltak be, hogy az izraeli légierő csapást mért a Hamász tévéjének székházára is, és lerombolta az ötemeletes épületet.

Az izraeli "védelmi" minisztérium tájékoztatása szerint a harci gépek és helikopterek, drónok és harckocsik néhány óra leforgása alatt a Hamász és az Iszlám Dzsihád mintegy hetven létesítményére mértek csapásokat, válaszul arra, hogy a palesztin területről legalább 300 rakétát és lövedéket lőttek ki Izrael területére. A megsemmisített palesztin célpontok között katonai támaszpontok, őrhelyek, föld alatti alagutak és fegyvergyártó üzemek vannak.

Mindkét oldalon vannak áldozatok

Gázai hivatalos források azt közölték, az izraeli támadásokban három palesztin halt meg, és 15-en megsebesültek.

Egy ember meghalt Izraelben a Gázai övezetből indított rakétatámadásokban – közölte keddre virradóra a Háárec című izraeli napilap internetes felületén. Az újság azt írja, hogy egy 40 év körüli férfi halt meg hétfő este a dél-izraeli Askelónban, saját házában, amelybe becsapódott a palesztin övezetből kilőtt rakéta. Ő az első civil halálos áldozata Izraelben a hétfőn fellángolt fegyveres konfliktusnak.

A becsapódás idején két nő is a házban volt, ők megsebesültek, állapotuk válságos. Előzőleg, ugyancsak keddre virradóra az izraeli mentőszolgálat Twitter-üzenetében közölte, hogy a palesztin támadásoknak 53 izraeli sebesültjük van. Nagy részük könnyebb, illetve közepesen súlyos sebesüléseket szenvedett, vagy pánikrohamot kapott, de két embernek válságos az állapota.

A fegyveres konfliktus miatt kedden zárva maradnak az iskolák a Gázai övezetben.

Katonai parancsnokra vadásztak az izraeli kommandósok

A hétfőn fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában és járművel behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció kudarcba fulladt, tűzharc tört ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésekor az izraeli légierő számos rakétát lőtt ki gázai célpontokra.

Az al-Majadín pánarab hírtelevízió értesülései szerint Izrael a Hamász katonai szárnyának, az Izzaddín al-Kászem Brigádok második számú parancsnokára, Marván Íszára vadászott. Ísza az izraeli hatóságok körözési listájának élén áll. Ő a brigádok hierarchiájában a második Mohammed Dejf után, aki ellen az elmúlt években Izrael több merényletet hajtott végre.

Hírdetés

Dejf egyik szemére állítólag megvakult ezekben a támadások, elvesztette egyik karját, és egyes hírek szerint megbénult. Négy évvel ezelőtt a feleségét és két gyerekét is megölte a Közel-Kelet egyetlen demokráciája. A súlyos sebesülések miatt Dejf ma már a palesztin ellenállásnak csupán jelképes vezetője, a brigádokat ténylegesen Marván Ísza vezeti.

Abbász nemzetközi segítséget kér

A Wafa palesztin hírügynökség keddre virradóra közölte, Mahmúd Abbász palesztin elnök arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul avatkozzon be, és állítsa le az izraeli agressziót a Gázai övezetben.

Abbász telefonon beszélt több ország vezetőjével az ottani helyzetről, és arra kérte őket, hogy ne engedjék a helyzet súlyosbodását, a rombolás folytatását, akadályozzák meg, hogy a térség még ingatabbá váljék.

Egyiptom önmérsékletre szólította fel Izraelt és a palesztin csoportokat. Az egyiptomi média híradásai szerint Kairó intenzív tárgyalásokat folytat velük a válság rendezése érdekében.

Időben értesült a Hamász tévészékház ellen készülő támadásról

MInt már említettük, az izraeli légierő csapást mért hétfőn a Hamász hivatalos televíziós csatornájának épületére is, a támadásban az egész épület megsemmisült – jelentették hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva. Az AP amerikai hírügynökség szerint a tv-állomás a légicsapás előtt nem sokkal beszüntette az adást, a csatornán mindössze az al-Aksza logóját lehetett látni. Röviddel ez után három nagy robbanást lehetett hallani, a csatorna végül elsötétült.

Az AP szemtanúk beszámolójára hivatkozva jelentette, hogy a légicsapás az egész épületet megsemmisítette. Ezt állapította meg az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója is. A Gázaváros északi részén található épületet legfeljebb nyolc rakétatalálat érte az után, hogy a Hamász kiürítette azt, miután egy névtelen betelefonáló tájékoztatta őket a támadásról – közölte a palesztin mozgalom rádiója.

Az izraeli hadsereg legalább 70 katonai célpontra mért csapást hétfőn a Gázai övezetben, válaszul a palesztinok által izraeli városokra kilőtt 200 rakétára – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség az izraeli hadsereg sajtószolgálatára hivatkozva. Az izraeli fegyveres erők tájékoztatása szerint a "palesztin szélsőségesek" által kilőtt 200 rakétából 60-at megsemmisített a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer.

Bár a Vaskupola megsemmisítette a lakott területre irányzott lövedékek jelentős részét, néhány rakéta lakóövezetben csapódott be, megsebesítve tíz embert, több helyen pedig tűz ütött ki.

Brüsszel látszólag elítéli az erőszakot, de a zsidó terrorgépezet tudja, hogy bármit megtehet

Elfogadhatatlan rakéták használata és mindenfajta, a polgári lakosság ellen irányuló katonai akció a Gázai övezetben – hangsúlyozta az EU külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

A nyilatkozat szerint komoly aggodalomra adnak okot a Gázai övezetbent kirobban súlyos zavargások, ezért az Európai Unió arra szólította fel a szembenálló feleket, hogy hagyjanak fel a további fegyveres akcióktól a helyzet elmérgesedésének megakadályozása érdekében. A kiújuló harcok ugyanis a civil lakosság életét veszélyeztetik és hátráltatják a béke megteremtését célzó intézkedések eredményességét – tették hozzá.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »