Szalay Ferenc megvonná az amerikai kosarastól a magyar állampolgárságot

Szalay Ferenc megvonná az amerikai kosarastól a magyar állampolgárságot

A férfikosárlabda Eb előtt mindenki azzal volt elfoglalva, most akkor jön-e DeAndre Kane, vagy nem. Az amerikai játékost idén honosíttatta Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány, de a torna előtt már a szakvezető unta a legjobban, hogy mindenki azt kérdezi tőle, mikor jelenik meg végre Kane, aki korábban semmit sem tudott hazánkról, Szolnokon mégis állampolgársági esküt tehetett.

Hát Kane nem jelent meg. Szalay Ferenc, a hazai szövetség elnöke, Szolnok polgármestere többek között arról beszélt a Digisporton, mi lesz most Kane-nel, akinek ezek szerint csak az európai útlevél kellett. A szerződés értelmében 25 millió forintos kártérítést kell fizetnie, de egyéb gondja is lehet.

http://mno.hu/

„Szeretnénk visszavonni az állampolgárságát, példát statuálni, hogy Magyarországon nem lehet szórakozni, ez az országra nézve dehonesztáló” – mondta Szalay Ferenc, aki szerint a bravúros Eb-szereplés alapján Kane „jobb, hogy nem jött, a csapategységnek nem biztos, hogy jó lett volna egy ilyen ember”.

Az elnök szerint Kane-nek az agyi képességeivel van gond, hiszen nekünk írásba adta, hogy veszélyeztetett terhes a felesége, majd három nap múlva Tel-Avívból, új klubjától nyilatkozatokat adott mindenfelé a világból.

Szalay Ferenc szerint az Eb nyolcaddöntő annak is köszönhető, hogy „az erős magyar bajnokság kihozott ilyen játékosokat. Jó külföldiek jönnek ide. A következő lépcsőfok, hogy a klubcsapatok megállják a helyüket az európai nemzetközi kupákban”. 

Hírdetés

Novembertől vb-selejtezők várnak férfiválogatottunkra, a nemzetközi szövetségnek még tárgyalnia kell az Euroligával, hogy a játékosok, mint mondjuk Hanga Ádám Barcelonából, a nemzeti csapatok rendelkezésére álljanak.  

„Hanga Ádám nekünk létkérdés, bízom benne, hogy ott lesz. A kispadon is erőt ad – mondta a sportvezető. – Lengyelország, Litvánia és Koszovó az ellenfelünk, nem lesz egyszerű. Eredménykényszer nincs, a fiatalok beépítése a lényeg. 

Mint mondta itthon a kapitányok akkor is megkapták a bizalmat, amikor nem volt siker. Miért nem kapnák meg, amikor siker van? „Ivkovics a délszláv mentalitást behozta, itt férfiemberek küzdöttek.”  

http://mno.hu/

A hazai hátországról szólva arról is beszélt, hogy kicsik a fiúk, nemzetközi szinten viszont jóval nagyobb a verseny, mint a lányoknál, hiszen jóval több a fiúkosaras, mint a lány.

„Mentorrendszerben keresik már nálunk a tehetségeket, ha Izlandon lehet 300 ezer emberből erős kosárlabdát építeni, akkor tízmillióból is lehet.  

Hiányoznak az alapok a testnevelésnél, ezt ugyanúgy oktatni kell, mint a matematikát. Futni, ugrani, dobni meg kell tanítani a gyerekeket. 

Ma tizenhárom kosárlabdaakadémia működik Magyarországon, mindenhol részt kell vennie a képzésben külföldi edzőnek is, tőlük is tanulhatnak magyarok. A Testnevelési Egyetemmel együttműködve újraindul a szakedző képzés.” 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »