Szakrális kiállítás a párkányi Marianum Lelkipásztori Központban

Szakrális kiállítás a párkányi Marianum Lelkipásztori Központban

A Gerstner István Duna Menti Művészek Egyesülete nevében In Memoriam Barta Gyula párkányi születésű festőművész születésének századik évfordulójának emlékére a Pro Culture Parkan civil szervezet csoportos kiállítást szervezett a plébánia Marianum Lelkipásztori Központ termeiben Szakrális tematika címmel.

Gerstner István(1939-2016) festőművész fia, Gerstner Ákos őrzi nemcsak édesapja hagyatékát, de a párkányi és régióbeli festők, alkotók értékeit is rendszeresen bemutatja, és kiadványokban dokumentálja. Ez alkalommal öt művész munkáját állította ki, az egy éve a magyar állam támogatásával felújított Marianum közösségi termeiben.

A kiállítás anyagában láthattunk festményeket, szobrokat, grafikákat, fotókat és faplasztikákat -a következő művészektől:

Gerstner Ákos, mint szervező bevezetőjében elmondta: „a vallásos-szakrális megközelítés által, amikor egyúttal neves festőművészünkre emlékezünk, a teremtést, a természet csodáit, a kezdetet és a végkimenetelt szeretnénk megtestesíteni. Az ember ugyanis földi halandó, jelenléte ebben az univerzumban véges, de szellemisége mindig is itt marad közöttünk. A kiállított művek-alkotások reméljük, hogy ezt igyekszenek igazolni és betöltik a küldetésüket”.

A kiállítás megnyitójában Dr. Fóthy Zoltán esperes a következő gondolatokkal üdvözölte a művészeket és a megjelenteket:

Hírdetés

„Örömmel fogadtam és adtam helyet a régió azon művészeinek, akik reflektálnak a szent dolgokra. Mert olyan világot élünk, hogy napjainkban kialszik az emberi tekintetből a szépség és az érték. Az, ami szép, az igaz is. Ezek a művek az isteni szépséget ábrázolják, s akarják visszatükrözni. Mert mindenütt létezik a Szent, az ember is szent lény. A művészek tálentumot kaptak az Úrtól, s amit kaptak, azt műveikben visszaadják”.

Fóthy Atya hálás köszönetet mondott minden e kiállításon megjelent alkotásért, és alkotóiknak további sok sikert kívánt.

Gerstner Ákos szintén megköszönte az alkotók munkáját, s hogy elfogadták meghívásukat e szakrális kamara-kiállításra. Végül köszönetet mondott Ft. esperesnek is, hogy méltó, esztétikus környezetben kerültek bemutatásra a szakrális alkotások.

A rendezvény támogatója Nyitra megye önkormányzata volt.

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »