Szakítana az Európai Unióval Igor Dodon

Szakítana az Európai Unióval Igor Dodon

Népszavazást írna ki Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság vasárnap megválasztott, Moszkva-barát elnöke az országa és az Európai Unió között megkötött társulási szerződés felbontásáról. Erről ő maga nyilatkozott az Izvesztyija című orosz lapnak.

igdo44_b

„Az álláspontom változatlan. A szocialista párt vezetőjeként nyjltan az Eurázsiai Unióhoz való csatlakozást támogatom. Az államfő nem rendelkezik hatáskörrel au EU-val kötött társulási szerződés felmondására. Ugyanakkor népszavazást írhatunk ki azért, hogy lássuk, mi a polgárok véleménye a témáról. Így ebben a szakaszban fenntartjuk a partneri viszonyt az Európai Unióval, de remélem, hogy a jövőben elkezdünk közeledni az Eurázsiai Unióhoz” – jelentette ki Dodon.

Hírdetés

A megválasztott elnök szerint a moldovai lakosság 65 százaléka partnernek tekinti az Oroszországi Föderációt, 55 százalék pedig támogatná az Eurázsiai Unióhoz való csatlakozást, ha népszavazást írnának ki a kérdésről. Dodon állítása szerint ma már csupán feleannyian támogatják az európai uniós integrációt, mint hét éve, ezért első lépésben a szerződés gazdasági vonzataival foglalkozna.
Dodon szerint nagy hiba volt az uniós társulási szerződés aláírása, mivel a gazdasági mutatók tanúsága szerint az ország csupán veszített annak nyomán, mivel elvesztette az orosz piacot, az európait viszont nem kapta meg helyette.

„Én és a szocialista párt a szerződés felmondásáért küzdünk majd. Ami az Eurázsiai Uniót illeti, kezdetben együttműködési megállapodást írunk majd alá. Ez az elnök hatáskörébe tartozik” – mutatott rá Dodon. A politikus egyúttal a vereség elismerésére szólította fel a vesztes oldal újabb tüntetésekre készülő, a választás megismétlését követelő híveit, burkoltan megfenyegetve őket: nyugalmat akar, de ha ő is utcára szólítja a híveit, a mostani tüntetők meg fogják bánni.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió 2014. május 29-én jött létre, az alapító Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán mellett Örményország és Kirgizisztán is tagja. Dodon kampánya során már fölvetette az EU-társulási szerződés felmondását, azonban az első fordulót követően arról beszélt: továbbra is partnri viszonyt szeretne az EU-val, és nem akarja, hogy a moldovai állampolgárok elveszítsék az uniós vízummentességet. A társulási szerződés felmondása azonban éppen ezt vonná maga után. Az Agora.md portál szerint ugyanakkor Dodon állításával szemben az EU Moldova legfőbb gazdasági partnere.

A román politikum egyébként késve és hűvös hangnemben reagált Dodon győzelmére. Klaus Johannis államfő – hétfő este kiadott közleménye szerint – „tudomásul vette” a voksolás eredményét, és a tisztségével járó felelősségére figyelmeztette az új moldovai elnököt. A kormány a Moldovával kialakított – Dodon által megkérdőjelezett – „közös történelmi gyökereken”, a demokratikus és jogállami értékeken alapuló különleges kapcsolatok folytatása mellett kötelezte el magát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »