„Szakértőket” megdöbbentő kínai importnövekedés

„Szakértőket” megdöbbentő kínai importnövekedés

THE WALL STREET JOURNAL

„Kína exportja és importja meglepő erőt mutatott novemberben, amit alátámasztott a helyreálló globális gazdaság és a rugalmas belföldi kereslet”, kezdi cikkét az amerikai pénzügyi körök vezető lapja.

Az export 12,3 %-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képeset. Annak gyorsulása októberhez képeset 6,9 % volt.

A kínai export már kilenc hónapja nő.

Ugyanakkor az Egyesült Államok és Kína között növelheti a feszültséget, hogy a két ország kereskedelme közötti többlet már fél éve áttörte a 25 milliárd dollárt és az novemberre – Kína javára – 27,87 milliárd dollárra nőtt az októberi  26,62 milliárdról

Hírdetés

Kína kereskedelmi többlete novemberben valamennyi kereskedelmi partnerével 40,21 milliárd dollárra nőtt az októberi 38,2 milliárd dollárról.

Közgazdászok arra számítanak, hogy idén az egész évre vonatkozó kínai kereskedelmi többlet Amerikával szemben 347 milliárd dollár lesz – mégpedig amerikai számítások szerint.

Ez annak ellenére van így, hogy mind az USA, mind pedig az Európai Unió hivatalosan is visszautasította Kína kérését, hogy a Világkereskedelmi Szervezet „piacgazdaságként” kezelje. Ha nem annak kezeli, akkor Kína kereskedelmi partnereinek könnyebb vámtarifákat kivetni, és ez Kínának exportját tekintve több milliárd dollár veszteséget jelent. Egyes árucikkeket jóval több mint száz százalékos behozatali vámilleték terheli.

Kína importja 17,7 %-kal volt magasabb a múlt novemberinél, miközben szakértők 12 százalékot jövendöltek.

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »