Szakértők: A következő ciklusban szükség lesz a társadalmi konszolidációra

Szakértők: A következő ciklusban szükség lesz a társadalmi konszolidációra

Orbán Viktor a korábbinál jobban kézbe akarja-e venni a kormányrudat, ugyanakkor a négy év nagy kérdése, hogy a nagy társadalmi problémákra milyen megoldást kínál majd a napokon belül felálló kabinet – nyilatkozta Galló Béla politológus a Kossuth Rádiónak. Ugyanitt Simon János politológus elmondta, ideológiák felett álló kormányzásra számít, amely egyfajta keresztény-szociális értékrendszeren alapulva fontos szerepet biztosít a családoknak.

Galló Béla arról is beszélt, az MSZP elvesztette vidéki jelenlétét, míg rajtuk kívül a baloldalon csupán csak „aszfaltpártok” vannak, amelyek csak a nagyvárosokban léteznek.

Az látszik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a korábbinál jobban kézbe akarja-e venni a kormányrudat – mondta Galló Béla, a Kossuth Rádió Vasárnap Újság című műsorában. A politológus szerint a következő négy év nagy kérdése, hogy a nagy társadalmi problémákra milyen megoldást kínál majd a napokon belül felálló kabinet. Emlékeztetett, sokan mondják, hogy szükség lesz a konszolidációra, legalábbis a társadalmi viszonyokat tekintetében.

Azokból a célokból, amiket megjelölt a miniszterelnök sejteni lehet, hogy a demográfiai probléma kerül a centrumba -tette hozzá a szakértő. Kiemelte, ez óriási előrelépést jelenthet Magyarország és Európa szempontjából, hiszen a népesség csökkenése az egész kontinensen komoly problémát jelent.

Hírdetés

Simon János politológus ideológiák felett álló kormányzásra számít, amely egyfajta keresztény-szociális értékrendszeren alapulva fontos szerepet biztosít a családoknak. A szakértő úgy látja, a népszaporulat jelenleg jogi akadályokba is ütközik. Példaként említette, hogy a gyerekek örökbefogadása és a megtermékenyített petesejtek beültetése terén jelentős eredményeket lehetne elérni. A magyar gazdaság fejlődésével kapcsolatban elmondta, hogy az eddigi sikerek fényében továbbra is a Matolcsy György által kidolgozott gazdaságfilozófia alapján folytatódhatnak az intézkedések. Ugyanakkor megjegyezte: Magyarországnak újra kell gondolnia a jólléti társadalom kérdését, hiszen nem csak a materiális jólét számít.

Galló Béla úgy fogalmazott, az MSZP elvesztette vidéki jelenlétét, míg rajtuk kívül a baloldalon csupán csak „aszfaltpártok” vannak, amelyek csak a nagyvárosokban léteznek.

A szakértő hiányolja, hogy az ellenzéki sorokban elfelejtik az elemzést, a világban és Európában jelentkező folyamatok, valamint a magyar valóság értelmezését.

Ha nem ebből indulnak ki, hanem csak ideológiákból, elképzelésekből, akkor nem fogják saját sikertelenségük, és az Orbán-kormány immár harmadik ciklusának titkát megfejteni –hangsúlyozta. Galló Béla szerint ez az európai baloldalra, sőt az egész világra is jellemző.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »