Szakértő: Nincs miből megemelni az orvosok fizetését

Szakértő: Nincs miből megemelni az orvosok fizetését

Andrij Pavlovszkij szociálpolitikai szakértő szerint Volodimir Zelenszkij elnök tavaly már megígérte, hogy megemelik az orvosok fizetését, de akkor a költségvetésben nem volt erre elegendő forrás. Azt nem tudni hogyan alakulnak ezúttal a dolgok.

„Nem ez az első alkalom, hogy az elnök fizetésemelést ígér az egészségügyi dolgozóknak.

Még tavaly októberben Zelenszkij személyesen megígérte, hogy az orvosok fizetése legalább harmincezer hrivnya lesz, az ápolóké pedig legalább tizenötezer hrivnya. Aztán, amikor kiderült, hogy nincs elég pénz az orvosok számára, a projektet elhalasztották erre a pénzügyi évre. Az elnök most újból az orvosok fizetésének emelését ígérte, csak idővel tudjuk meg, mennyire lesz sikeres a jelenlegi projekt” – mondta a szakértő, akit a Golos.ua idéz.

Pavlovszkij arra is felhívta a figyelmet, hogy Zelenszkij rendelete nem tartalmaz információt arról,

hogy pontosan mikor emelik a béreket.

Hírdetés

„Ebben az évben nem emelik az orvosok fizetését. A rendelet szerint a növelést 2022-től tervezik. De hogy lesz-e elegendő forrás, vagy az emelés újból elmarad – a kérdés továbbra is nyitott” – hangsúlyozta Pavlovszkij.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy az ukrán jogszabályoknak vannak olyan mechanizmusai, amelyek lehetővé teszik a korábban elfogadott törvények hatályon kívül helyezését.

Az Alkotmánybíróság ismételt tilalma ellenére úgynevezett átmeneti rendelkezések vannak a költségvetési törvényben, amelyek segítségével leállíthatják más törvények működését.

Ugyanakkor létezik egy bírósági döntés, miszerint lehetetlen az egyik törvényt a másikkal felfüggeszteni,

külön döntést kell hozni.

Ennek ellenére továbbra is folytatódik ez a szégyenteljes gyakorlat. Meglátjuk, mi lesz a 2023-as költségvetési tervezetben. Nagyon is lehetséges, hogy ezeket a szociális kifizetéseket is felfüggesztik – foglalta össze Pavlovszkij.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »