Szakértő: Észre kell venni, hogy invázió folyik Európa ellen

Szakértő: Észre kell venni, hogy invázió folyik Európa ellen

BUDAPEST. Nem normális, hogy békeidõben katonákra támadnak – értékelte a nagy nyilvánosságot kapott nápolyi esetet Földi László. A polgári titkosszolgálatok volt mûveleti igazgatója kifejtette, hogy nagyon gyorsan rendet lehetne tenni Európában, ha a politika azt hagyná.

„A katonák támadása békeidõben nem normális. Egyrészt, mert nem tartózkodnak az utcán, másrészt eszébe sem jut senkinek sem. Ilyenek helyzetek háborús övezetben vannak, ahol a katonák az utcán vannak. Ezekben az esetekben ez erkölcsi fölényt is jelent a támadó szempontjából, hiszen nem civilt támad, mint a robbantó és gázoló merénylõk, hanem azt a fegyverest, aki számol azzal, hogy megsérülhet vagy meg is halhat” – mondta el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában Földi László, a polgári titkosszolgálatok volt mûveleti igazgatója.

Invázió

A szakértõ kifejti, hogy észre kel venni: invázió folyik Európa ellen. Egyre gátlástalanabbá válik a tömeg, olyan dolgokat is megtesznek, ami hazájukban meg sem fordulna a fejükben – utalt a katonákat ért támadásra Nápolyban. A nagy vihart kavart felvételeken azt látni, ahogyan a migránsok egy csoportja kiszabadítja társát a katonák fogságából, míg a fegyveresek kézzel védekeznek a támadókkal szemben.

A rendvédelmi szerveknek politikai nyomásra olyan technikákat kell alkalmaznia, mely „nem normális”, a gyakorlatnak ellentmond – értékelt Földi László. Hiszen alapesetben azért nem támad az ember rendõrre és katonára, mert tudja, hogy az használni fogja a fegyverét.

Európa elvesztette védekezõ készségét

Hírdetés

Példaként hozta fel, hogy Magyarországon az „utcai cirkuszokat” a kormány, óvatosan, de kezeli. Ugyanakkor Európában ennek az ellenkezõjét látjuk, hiszen a rendvédelmi szervek keze meg van kötve, nem vethetik be azt, amire ki lettek képezve.

„Ha végre a politika egy normális stratégia mentén megengedné a szerveknek, hogy intézkedjenek, akkor nagyon gyorsan rendet raknának” – emelte ki. Hozzátéve: ha migránsok azt tapasztalnák, hogy a rendet be kell tartaniuk, akkor lehetne egymás mellett élni.

Olaszországban tétlen a politika

Ezt a véleményt erõsítette meg Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára is a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában, aki az Olaszország által életre hívott, NGO-kat szabályozó etikai kódex kapcsán hívta fel a figyelmet a politikai tétlenségre.

Az egyre feszítõbb olasz helyzettel kapcsolatban Kis-Benedek József kifejtette, hogy az NGO-k nagy része egyelõre kivár, hiszen komoly belpolitikai vihar övezi a kódexet, mely értelmében a migránsokat Líbiába kell visszavinni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára kiemelte, hogy az olasz parti õrség és haditengerészet rendelkezik azokkal az eszközökkel, melyek ahhoz szükségesek, hogy a migránsáradatot megállítsák, „a kérdés az, hogy a politika mennyire engedi nekik, hogy beavatkozzanak” – hangzott el.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »