Szakértő: az EU tele van dzsihadistákkal

Szakértő: az EU tele van dzsihadistákkal

POZSONY. Hihetetlenül meggyengült az Európai Uniót a terrorizmussal szemben védelmezõ „biztonsági immunrendszer” – jelentette ki Juraj Zábojník biztonságpolitikai szakértõ.

„Ezt az Európai Unió fejlett országai egyes politikusainak érthetetlen döntései okozták, amelyek megdöbbentõek is voltak. Ma nyíltan leszögezhetjük, hogy kukacos az alma. Az EU tele van dzsihadistákkal, és azok, akikbõl hamarosan öngyilkos merénylõk lesznek, úgy áramlanak ide, mint diákok a külföldi szakmai gyakorlatra” – fogalmazott Juraj Zábojník.

A biztonságpolitikai szakértõ szerint ma már irreleváns fokozott biztonsági intézkedésekrõl és azok hozadékáról beszélni. „Lehetõségünk volt látni a nagy-britanniai, németországi és franciaországi, belgiumi, illetve legutóbb a spanyolországi támadásmodelleken azt, hogy a biztonsági alakulatok ezen alattomos stílus esetén csak a másodhegedûs szerepét játszhatják. Még akkor is, ha le kell szögezni, hogy a spanyol biztonsági alakulatok bravúrosan állták a sarat a támadók azonosítása és elfogása során, valamint a támadás tervezési és elõkészítési fázisa alatt, de nem tudták megakadályozni magát a támadást. Ebben rejlik a probléma, amivel Európa még hosszú ideig küszködni fog. A közeg egyszerûen átláthatatlan, a több ezer esetleges támadót lehetetlen teljes ellenõrzés alatt tartani. Szükséges a gyanús embereket érintõ jogszabályok módosítása, a tettek mezejére kell lépni” – hangsúlyozta az elemzõ.

Nõtt a terrorkészültség foka

Hírdetés

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, Szlovákiában szerdán 14.00 órától másodfokú terrorkészültség van érvényben. Ez azt jelenti, hogy bár kicsi a valószínûsége annak, hogy Szlovákiában terrortámadást követnek el, az azonban teljesen nem zárható ki.

„Szlovákia irányába nem olyan relevánsak ezek az információk, hogy azt mondhatnánk, valamiféle közvetlen veszélyben vagyunk“ – mondta el Tibor Gašpar országos rendõrfõkapitány.

Ugyanakkor hozzáfûzte, a közeljövõben az országban több olyan kulturális, sport- és társadalmi rendezvényt tartanak, amelyekre sok embert várnak. Konkrétan a szlovák nemzeti felkelés évfordulóját, az alkotmány napját és a szliácsi repülõnapokat említette. „Olyan idõszak van elõttünk, amikor azt mondjuk, még óvatosabbnak kell lennünk, mint amilyenek általában szoktunk lenni“ – hangsúlyozta Gašpar.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »