Szakértelem minden téren: Nagy László-idézetnek hitte B. Radó Lili sorait a Klik vezetője

Szakértelem minden téren: Nagy László-idézetnek hitte B. Radó Lili sorait a Klik vezetője

„Nagy László soraival” köszöntötte a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (Klik) elnöke a tanárokat a pedagógusnapon. Ám a költő soha nem írt ilyet.

 

Még most is olvasható a Klik honlapján az a köszöntő, amelyben az elnök, minden állami pedagógus munkáltatója, Marekné dr. Pintér Aranka köszönti a tanárokat pedagógusnap alkalmából. Az alábbi – a pedagógus-köszöntőkben gyakran szereplő – verssel indít az elnök:
Vezesd őket, utat ne tévessz,
S magadhoz mindig hű maradj,
Mert élen állsz, és messze látszol,
Sose feledd: példa vagy!
Majd úgy folytatja, hogy „Nagy László soraival köszöntöm Önöket, s köszönöm meg áldozatos munkájukat, elkötelezettségüket. Kívánom, hogy hittel, lelkesedéssel gyakorolják hivatásukat a jövőben is, tegyenek meg mindent a tanítványaik felkészítéséért, az ő csillogó tekintetük a legszebb ajándék”.

Hírdetés

A fenti sorokhoz azonban – bár mint sok más gagyi idézet a neten, valóban tévesen terjedt el – Nagy Lászlónak semmi köze. A Klikben nyilván némi guglizást követően örültek meg a „jó kis idézetnek”, és tették azt közzé mint Nagy László-sorokat. Elfeledtek azonban utánanézni a vers eredetének, és annak irodalmi minősége sem szúrt szemet a közlemény íróinak.
Mint arra Trencsényi László oktatáskutató a Facebookon rámutat, „a fenti, meglehetősen gyatra verstákolmánynak semmi köze Nagy Lászlóhoz, a XX. század emberi-társadalmi-nemzeti felemelkedéseinek és tragédiáinak szép szavú, hiteles költőjéhez. E versikét az elnök (vagy sameszai) a 60-as évek Úttörővezető című újságjából koppintották”.
Az idézet – mint kiderült – valójában az 1896-ban született és 1977-ben elhunyt B. Radó Lili: Az őrsvezető című verséből van.
(HVG)

Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »