"Szakállas emberek inváziójáról" vitáztak a holland parlamentben

Éles hangvételű vita zajlott csütörtökön a holland parlamentben a menekültügyről: Geert Wilders, az iszlámellenes, bevándorlást ellenző ellenzéki párt (PVV) vezetője "szakállas emberek inváziójának" minősítette a menekülthullámot.

Mark Rutte miniszterelnök közölte, hogy a kormány egyetért az Európai Bizottság azon javaslataival, amelyek a Görögországba, Magyarországra és Olaszországba érkezett "menekültek" egy részének a többi uniós ország közötti szétosztását célozza.

A kormányfő ugyanakkor azt hangsúlyozta: szerinte több "munkaalkalmat" kellene teremteni azon szíriai és iraki menekülteknek, akik Libanonban, Törökországban, illetve Jordániában telepednek le. Emellett – tette hozzá – az ottani menekülttáborokban élő gyerekeknek is biztosítani kellene az iskoláztatás feltételeit. Mindezzel Rutte szerint csökkenteni lehetne az Európába áramló menekültek számát.

A holland kormány, miután az előző, májusban előterjesztett brüsszeli bizottsági javaslatra már vállalta kétezer menekült átvételét Olaszországtól és Görögországtól, Jean-Claude Juncker szerdán ismertetett legújabb kezdeményezése nyomán további hétezer menekültet vállalna át az említett két országtól, valamint Magyarországtól – azoktól az uniós tagállamoktól, amelyekre különösen erős migrációs nyomás nehezedik.

Hírdetés

A parlament vitában ugyanakkor Wilders azt hangoztatta, hogy az összes menedékkérő valójában gazdasági bevándorló.

Alexander Pechtold, a baloldali liberális D66 vezetője szerint persze Wilders "életveszélyes módon kiforgatja a valóságot".

Egy friss holland közvélemény-kutatás szerint a lakosság 54 százaléka ellenezné, ha Hollandia a korábban beígért kétezernél több menekültet fogadna be.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »