Szabó Zsolt államtitkár: Hagyjon engem békén!

Szabó Zsolt államtitkár: Hagyjon engem békén!

Összezavarodott Szabó Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, miután csütörtöki kormányinfóján nyilvánosan megdorgálta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hatvant érintő pályázatok kapcsán. Mint arról beszámoltunk, a Szabóval rossz viszonyban álló egykori fideszes Horváth Richárd polgármester által vezetett Hatvannak mindössze morzsák jutottak a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból: a 9,7 milliárd forint értékben beadott pályázatokból 55 millió forintot nyert. Eközben az országgyűlési képviselőhöz lojális polgármesterek településeinek milliárdok jutottak. A miniszter cikkünk után elrendelte az érintett pályázatok felülvizsgálatát. Amikor telefonon felhívtuk Szabó Zsoltot, zaklatottan ismételte magát. A beszélgetést szó szerint közöljük.

– Minden hatvani pályázatot támogatok, nem értem a dolgot, nem én döntök a pályázatokról, a Miniszterelnökség szabályozza azokat. Azt sem tudom, hogy működnek. Hétfőn lesz egy sajtótájékoztatónk. Nincs semmilyen vita, nem tudok mit hozzátenni – kezdte a bemutatkozásunk után.

– Azt mondja, hogy nincs semmilyen vitája a polgármesterrel?
– Nincs, nincs, nincs. Mind a ketten Hatvant szeretjük és támogatjuk. Akkor miért ne támogassuk ezeket a pályázatokat?

– A polgármester szerint négy pályázat esetében változtatták meg az elbírálás feltételeit, miután Hatvan beadta a pályázatait.
– Én erről nem tudok, akkor ő többet tud. Még egyszer mondom: minden hatvani pályázatot támogatok. Nekem fontos a város, itt élek én is.

– Mi az oka annak, hogy Hatvan önkormányzata mindössze 55 millió forintot nyert a topos pályázatokon, miközben Lőrincinek, Kiskörének, Hevesnek két-három milliárd forint jutott?
– Én egy dolgot tudok, a másik oldalon ötvenmilliárd forintról beszélnek. Nem tudom, melyik akkor az igaz.

– Lázár János nyilatkozata alapján biztos abban, hogy ön lesz a képviselőjelölt Heves megye választókerületében?

Hírdetés

– Ne haragudjon, ez nem az én dolgom, erről kérdezze meg a Fidesz választmányát. Erre nem tudok válaszolni.

– Mit szól ahhoz, hogy Lázár János szerint ön súlyos hibát követett el?
– Még egyszer mondom: elmondtam azt a gondolatot. Ha lehet, nem nyilatkozom, és kérem, hagyjon engem békén ebben a témában. Elmondtam, minden hatvani pályázatot támogatok.

– Mit üzen az ön számára Lázár Jánosnak az a mondata, hogy az ügyben a polgármesternek igaza van?
– Nekem semmit nem üzen. Nem tudom, miről alkotott. Semmit nem tudok.

– Még egyszer: önnel szemben foglalt állást a miniszter.
– Nem tudom. A Miniszterelnökség irányítja ezt a folyamatot. Nem látok bele, nem tudok semmit. Egy dolgot tudok, még egyszer mondom, minden hatvani pályázatot támogatok. Ez az egy mondatom van.

Lázár János válasza egyébként nem improvizációnak tűnt. Ráadásul párját ritkítja, hogy kormánytag vagy Fidesz-prominens nyilvánosan ilyen éles bírálatot fogalmazzon meg. Lázár ugyanis egyebek mellett azt mondta, százszázalékosan a hatvani polgármesternek van igaza (azaz nem a választókerületben ismét jelölt Szabó Zsoltnak). Mindenesetre két hónappal a választás előtt aligha hiányzott az ügy a Fidesznek, ezért valószínű, hogy a károkat igyekszik majd minimalizálni – akár a város kompenzálásával –, a botrány ugyanis nem érdeke a kormánypártnak.

Horváth Richárd polgármester közleményben reagált. Azt írta, örömmel tölti el, hogy felülvizsgálják a hatvani pályázatok értékelését, és reméli, hogy szakmai döntés születik majd, és Hatvan által is elérhetővé válhatnak az uniós források. A topos pályázatok ügyében döntési jogkörrel felruházott megyei önkormányzat viszont egyelőre hárít. Kérdéseinkre azt a határozatot küldte el, amelyet Hatvan korábbi szocialista polgármestere, Érsek Zsolt kezdeményezésére fogadott el a közgyűlés fideszes többsége. Eszerint alaptalannak tartják a polgármester által megfogalmazott vádakat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »