Szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ a Liberálisoknál

Szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ a Liberálisoknál

A szervezet nyolc javaslatot fogalmazott meg a párt elnökének.

A Magyar Liberális Párt – Liberálisok 2017-es és 2018-as pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A párt pénzügyi kimutatásai nem biztosították a központi költségvetésből kapott csaknem 95 millió forint felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

A valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a nyilvánosságot és a saját tagságát is megtévesztette.

Emlékeztettek: a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, a politikai életben való állampolgári részvételhez, amelyek kinyilvánítják, hogy a törvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el.

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. A szervezet feladata, hogy a közpénzekből működő pártok átlátható és elszámoltatható gazdálkodását minősítse. Ellenőrzési megállapításaival és javaslataival az ÁSZ hozzájárul a pártok – jelen esetben a Magyar Liberális Párt – Liberálisok – gazdálkodásának törvényességéhez – írták közleményükben.

Hírdetés

A Magyar Liberális Párt – Liberálisok 2009. december 22-én létrejött olyan egyesület, amely nyilvántartott tagsággal rendelkezett, és a nyilvántartásba vételét végző bíróság előtt kinyilvánította, hogy a párttörvény rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el. A párt 2017-ben 70,8 millió forint, 2018-ban pedig a zárszámadási törvény szerint 23,6 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült, ennek ellenére a 2018. évi könyvviteli nyilvántartásában költségvetési támogatásból származó bevételként 29,5 millió forintot mutatott ki.

Az ÁSZ szerint a párt 2017-ben nem biztosította a szabályszerű működés és gazdálkodás feltételeit, a könyvvezetésének és gazdálkodásának szabályszerűsége nem volt biztosított. A jogszabályi előírásoknak megfelelően 2018-ban kialakították a gazdálkodásra vonatkozó belső szabályozási környezetet, ugyanakkor a közpénzekkel és az egyéb támogatásokkal a párt nem gazdálkodott a nyilvánosság számára is átlátható módon.

A párt a 2017. évi és a 2018. évi pénzügyi kimutatásait szabályszerű könyvvezetéssel nem támasztotta alá, a bevételeinek és a kiadásainak rögzítése során a teljesség és a következetesség, továbbá a valódiság számviteli elve nem érvényesült. Így a Magyar Liberális Párt – Liberálisok pénzügyi kimutatásai alapján nem igazolt, hogy a felhasznált közpénzeket átláthatóan és a közélet tisztasága elvének figyelembevételével kezelte.

A jogszabályi előírások ellenére nem végezték el a részérükre nyújtott nem pénzbeli hozzájárulások értékelését és az Állami Számvevőszék felhívása ellenére sem éltek az értékelés végrehajtására vonatkozó igazolás lehetőségével – tartalmazza a közlemény.

A Liberálisok elnökének az ÁSZ javaslatai alapján 30 napon belül kell intézkedési tervet készítenie.

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »