Szabályok, amelyekkel elkerülhető a rák

Szabályok, amelyekkel elkerülhető a rák

Nemrég volt a rákellenes világnap, amelynek az a célja, hogy az emberek millióinak figyelmét a korai felismerésre, az egészséges életmód fontosságára irányítsa.

A Rákellenes Liga ebből az alkalomból szerkesztőségünknek is eljuttatta azt a 15 szabályt, amellyel csökkenthető a rák kialakulásának esélye. 2016-tól 2018-ig a világnap jelszava: „Képesek vagyunk rá! Képes vagyok rá!” Ezzel az embereket szeretnék ráébreszteni arra, hogy ha összefognak, sikeresen vehetik fel a harcot a daganatos betegségek egyre nagyobb méretű előfordulása ellen. Szlovákiában is nő a daganatos betegek száma. Jelenleg évente több mint 30 ezer új esetről tudunk. 

A nők körében a mellrák vezet, ezt követi a vastagbél- és végbél-, majd pedig a méhrák. A férfiaknál a prosztatarák, a vastag- és végbélrák, valamint a tüdőrák vezet. Rendkívül fontos, hogy ismerjük azokat a lehetőségeket, amelyek révén a korai felismeréssel és az egészséges életmóddal csökkenteni lehet a rák kialakulásának kockázatát. A daganatos betegség kialakulásában 80-90 százalékban épp az életmód, 5-10 százalékban a környezet, 1-5 százalékban az öröklött hajlam játszik szerepet. Megelőzéssel 90 százalékukat kivédhetjük. 

– Ne legyen túltáplált. A túlsúly a rák kialakulásának harmadik legnagyobb kockázati tényezője.

– Ne fogyasszon gyakran zsírban sült és zsíros ételeket, ami a vastagbélrák kialakulásának egyik oka.

– Természetes „alapélelmiszereket” fogyasszon, ne pedig olyanokat, amelyek vegyszerekkel készülnek. 

– Ne dohányozzon, ez a legkockázatosabb rossz szokás, s a túl forró, túl csípős ételekkel és az alkohollal együtt torok-, tüdő-, nyelőcső-, gyomor- és nyelvrákot okoz. 

– Ne igyon gyakran és rendszeresen tömény alkoholt – több rákfajta okozója.  

Hírdetés

– Alaposan kezelje ki a vírus ésl baktérium okozta krónikus gyulladásos gócokat, mert ezek a rák előfokozatai, különösen, ha különféle nehézfémeket is fogyaszt. Gyógyszert ne szedjen feleslegesen, sem pedig hormonális kezelést vagy fogamzásgátlót. Ezek több rákfajta kockázati tényezői. 

– Ne váltogassa nemi partnereit. A nemi szervek gyakori irritálása és fertőzése megnöveli például a méh- és a méhnyak, valamint a prosztatarák kialakulásának kockázatát. 

– Ügyeljen arra, hogy immunrendszere erős legyen. Gyengülése elindíthatja a rákos folyamatot. 

– Ne napozzon hosszú ideig és akkor, amikor a legmelegebb van, mert megnő a bőrrák kialakulásának esélye. 

– Ne dolgozzon hosszú ideig szünet nélkül munkaidő után és hétvégén. Teremtse meg a munka, a pihenés és a mozgás egészséges arányát. Aludjon eleget, mert az erősíti az immunrendszert, a természetben és a napon mozogjon, edződjön, sportoljon, pihenjen.

– A napi stresszt megfelelően hosszú alvással és aktív pihenéssel ellensúlyozza. 

– Ha veszélyes munkát végez, a munkabiztonsági előírások betartásával megakadályozhatja a rák kialakulását. 

– A fent említett kockázatok együttes hatása megsokszorozza a rák kialakulását. 

– A látszólag kis egészségi problémát azonnal beszélje meg orvosával.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »