Szabadlábon a szakértő

Szabadlábon a szakértő

Három évtizedes tapasztalattal bíró tanácsadóként és szakíróként tűnt fel egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég honlapján T. András korábbi televíziós szakértő, aki ellen jelentős kárt okozó csalás miatt zajlik büntetőeljárás. A férfi és társai a gyanú szerint több mint százmillió forinttal károsították meg ügyfeleiket, akiknek kálváriája máig nem ért véget.

Égetően kellene mindenkinek minimális pénzügyi ismeret, nagy valószínűséggel a kötvénytulajdonosok semmit sem fognak visszakapni – ilyen tanulságokat írt ki közösségi oldalára a Quaestor-botrányról tavaly T. András. A TV2 műsoraiban többször szereplő befektetési tanácsadót nem sokkal később letartóztatta a rendőrség. Kiderült, a „szakértő” akár saját ügyfeleiről is írhatta volna az idézett sorokat, ugyanis a XIX. kerületi rendőrkapitányságon jelentős kárt okozó csalás miatt indult ellene büntetőeljárás. A gyanú szerint befektetők pénzével élt vissza a tanácsadó és két társa.

Mint arról korábban beszámoltunk, a férfi és társai arra hivatkozva kerestek befektetőket, hogy a Mercedes autógyár számára készítsenek zenei projektet, ám a pórul járt befektetők a pénzükből soha nem láttak semmit. Végül egy budapesti férfi tett feljelentést, aki egymillió forintot utalt át, ám sem az ígért 30 százalékos hozamot, sem a befektetését nem kapta meg. A rendőrség megvizsgálta az ügyben érintett bankszámlát, s kiderült, több nagy összeg is érkezett rá befektetési célzattal. Az okozott kár meghaladja a százmillió forintot.

Hírdetés

T. András egyébként nem csupán a televízióból volt ismert, könyvet is írt, blogot vezetett, hírlevelet is kiadott, így nem véletlen, hogy sokan megbíztak benne. Ráadásul – mint arra később fény derült – a férfi a már megszűnt Brokernet és annak utódja, a Quantis pénzügyi társaság számára is dolgozott értékesítőként. Éppen ezért több károsult az utóbbitól vár kártalanítást. Mint mondják, ők a Quantis székházában kötöttek szerződést, tehát meg voltak győződve arról, hogy egy komoly cég áll a befektetési tanácsadó mögött. A társaság azonban nem így látja, tavaly a HVG.hu megkeresésére közölték, tudomásuk szerint a T. András által – a Quantis értékesítő partnereként – közvetített szerződéseket az ellene folyó vizsgálat nem érinti. T. András 2014. november 12-ig volt a Quantis Consulting regisztrált megbízottja. Hozzátették, hogy a cég kiemelt ügyfél-kapcsolattartóról és díjmentes konzultációról gondoskodik azoknak az ügyfeleknek, akik korábban T. András közvetítésével kötöttek szerződést.

Az átvert befektetők egy része azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a Magyar Nemzeti Bankhoz fordult, vizsgálatot kérve az ügyben, különösen azután, hogy T. Andrást és két társát kiengedték az előzetes letartóztatásból. Olyan befektetőkről van szó, akiknek egyébként élő megbízási jogviszonyuk volt a Brokernettel, illetve annak jogutódjával, a Quantis pénzügyi társasággal. Szerintük a tanácsadókat foglalkoztató közvetítőcég, tehát a Quantis felelőssége egyértelműen megállapítható, hiszen a tanácsadók a közvetítőcégekre vonatkozó szigorú előírások alapján csak olyan termékeket közvetíthetnének, amelyekre vonatkozó oktatáson előzetesen, a közvetítőcég szervezésében részt vettek. Úgy látják, ha a közvetítőcégnek nem volt tudomása az általa működtetett irodákban zajló egyéb, befektetési, betétgyűjtési tevékenységről, úgy súlyos mulasztást követett el, ami alapján kártérítési felelősséggel tartozik. A rendőrség mindenesetre augusztus 28-ig biztosan nyomoz az ügyben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »