Svédország véget vet a “szíriaiak” automatikus menekültügyi politikájának

Svédország véget vet a “szíriaiak” automatikus menekültügyi politikájának

Stockholm szigorította engedékeny migrációs törvényeit a “szíriai” menedékkérőkkel kapcsolatban, mondván, hogy a háború sújtotta ország minden része már nem azonos veszélyt jelent.

Mivel a szíriai háború intenzitása „kissé csökkent”, az új menedékkérőknek „már nem lesz automatikus védelme Svédországban” – mondta a Svéd Migrációs Ügynökség csütörtökön.

Mostantól kezdve a tisztviselők értékelik az egyes szíriai menedékkérőket, figyelembe véve az ország azon részét, ahonnan jött. A hat „veszélyesebb” tartomány – Aleppo, Raqqa, Idlib, Homs, Hama és Deir ez-Zor – lakosai továbbra is számíthatnak arra, hogy automatikusan megadják a menedékjogot. Ez nem igaz a déli „kevésbé veszélyes” régiókra, köztük Damaszkuszban, valamint a Földközi-tenger partján fekvő Latakia és Tartus, valamint az északkeleti kurd által lakott emberek esetében.

Hírdetés

„A menedékjog iránti kérelem egyéni indokai sokkal fontosabbak, mint korábban” – mondta Fredrik Beijer, az ügynökség jogi igazgatója.

Most nagyon fontos lesz, hogy ki vagy, honnan jössz, és milyen kockázattal jelentesz.

Svédországot gyakran az egyik legmenekültbarátabb nemzetnek tekintik, mivel az utóbbi években egy főre jutó menedékkérők száma nagyobb, mint bármely más EU-országban. A hatóságok 2011 óta több mint 115 000 szíriai ember számára nyújtottak menedékjogot, miután ott polgárháború tört ki, írta az RT.

Címlap: Rendőr tisztviselő kíséri a bevándorlókat egy vonatból a svédországi Malmőn kívüli Hyllie állomáson. © Reuters / Johan Nilsson


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »