Svédek a présben – A legnépszerűbb migráns úti cél nem bírja a nyomást

Túlhajtott befogadás, tehetetlen rendőrség, integrálhatatlan migránsok, ez a lehangoló kép tárul elénk az Express Svédországról készült összeállításából.

Amióta a bevándorlási hullám teljes erővel elérte a skandináv országot, a svédeknél feje tetejére fordult a világ.

Elszabadult agresszió

Erőszak és bűnözés söpör végig az eddig idilli körülmények között élő északi nép hazájában, a rendőrségi jelentések szerint pedig lassan egyre több úgynevezett „no-go zóna” alakul ki, ahová őslakos európaiaknak nem érdemes bemerészkedni.

2015-ben a 160 ezer migráns érkezett a 9.5 milliós országba, ami a szociális rendszer mellett, a rendfenntartó szerveket is nem várt kihívások elé állította.

Idén ráadásul újabb, immár 190 ezres beáramlással számolnak az illetékesek, ám a közel-keleti, és az európai helyzet alakulásának megjósolhatatlansága miatt az előzetes becslésekre nem lehet alapozni.

Svédországban a második világháború óta nagy hagyománya van a bevándorlók felkarolásának, de a közvélemény az utóbbi időben kezd szembefordulni az eddigi tendenciákkal.

Az egyenruhának sincs tekintélye

Az utóbbi hónapok erőszakos cselekedetei már a rendőrség állományát sem kímélték, mindennapossá váltak az egyenruhások elleni nyílt, fegyveres támadások.

A Nemzeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat egyik kiszivárgott titkos jelentése szerint a bevándorlók által elkövetett támadások széles skálán mozognak. Manapság már az sem ritka, hogy maszkos csoportok kövekkel dobálják a járőrautókat, de az is jellemző adat, hogy több mint 52 terület szerepel „fekete listán”. Bejelentés esetén ezekre a környékekre két járőrkocsi alatt nem vonulhat ki rendőri egység

A tavalyi évben csak 70 gyújtogatás történt, illetve az is hétköznapi gyakorlattá vált, hogy a büntethetőségi korhatár alatt lévő fiatalok, gyakorlatilag idősebb társaik fegyverhordóiul szolgálnak, mivel ha náluk meg is találják a veszélyes eszközöket, a jog szerint nem léphetnek föl ellenük.

Szexuális ragadozók célkeresztjében

A legnagyobb port mégis a szexuális indíttatású bűncselekmények kavarják, amelyekből csak idén januárban 20 történt. Az elkövetési módok itt is változatosak: a fogdosástól kezdve, a leteperésen át, egész a nemi erőszakig terjed a skála. Az áldozatok életkora a fiatal gyerekektől egész az idősekig terjed.

Az Express térképes illusztrációja a januári szexuális támadásokról

Hírdetés

A jelentés szerint volt olyan eset, hogy az intézkedő rendőröknek, akik épp egy megerőszakolt, 10 éves kisfiút igyekeztek kimenekíteni egy migránsok lakta környékről, az életükért kellett menekülniük, miután feldühödött, és felfegyverzett bevándorlók  több tíz fős csoportjai fogták közre őket.

Az intézkedésben résztvevő egyik tiszt bevallása szerint a konfliktus csúcspontján felkészült arra, hogy akár fegyverrel is védenie kell majd magát és az embereit.

Duzzadó emberáradat

Nem csoda, hogy Svédország tavaly valamelyest szigorított bevándorlópolitikáján, és határellenőrzést vezettek be, ám ez édeskevésnek bizonyult a belső problémák kezelésére. Valószínűleg még a 80 ezer, kitoloncolni szándékozott bevándorló sem fog sokat javítani a helyzeten, ha meglévőeket nem sikerül megfelelően integrálni, már pedig ennek még a beilleszkedett svédországi menekültek is akadályát képezhetik, hiszen ők sem látják szívesen az újonnan érkezetteket.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa szerint idén 1 millió ember kelhet útra Európa, és így Svédország felé, amire a svéd bevándorlási hivatal főigazgatója, Anders Danielsson szerint nincs felkészülve az ország. A hivatalos szerveknek már az eddigi emberáradat felfogására sincs elegendő erőforrásuk, ezért politikai segítségben reménykednek.

A migránsszállókon is dúl az erőszak

A bevándorlóknak fenntartott szállásokon is kontrollálhatatlan viszonyok uralkodnak. Idén több mint duplájára nőtt a befogadó állomásokon elkövetett bűncselekmények száma. Az ellátó szervezetek szerint az összetűzések fő oka a túlzsúfoltság, az alacsony életszínvonalbelei körülmények, a gyakori mentális instabilitás és a bizonytalan jövőbeli kilátások miatti kiábrándultság.

A rendőrség közölte, hogy nincsenek eszközeik ara, hogy rendet tegyenek a szállásokon, pedig az utóbbi időben két svéd állampolgár is áldozatul esett a befogadó állomásokon uralkodó agressziónak.

Januárban a 22 éves Alexandra Mezher késelték halálra, miután megpróbált véget vetni egy dulakodásnak, majd rá nem sokkal még egy segítőmunkással végeztek, szintén épp összeverekedő migránsok.

A halálra késelt Alexandra Mezher

A polkorrktség hálójában vergődő vezetők

Az első esetben az is rontott a helyzeten, hogy Dan Eliasson, országos rendőrfőkapitány egy tévéinterjúban a késelő bevándorlók felé fejezte ki szolidaritását, amit a svéd közvélemény nemigen tudott megbocsájtani neki.

Az eset odáig fajult, hogy többen is a főkapitány lemondását követelték, köztük Anders Karlsson rendőrparancsnok is, akit bátor kiállása miatt azóta is széleskörű köztisztelet övez.

A főrendőr megítélésnek az sem kedvezett, hogy kiderült, Svédországban is voltak a kölnihez hasonló, tömeges szexuális molesztálások, ám a hatóságok igyekeztek elhallgatni azokat.

Forduló széljárás

A közhangulat változását a migránsszállások és bevádolók elleni egyre gyakoribb támadások emelkedő száma is jól jelzi, akárcsak a radikális Svéd Demokraták népszerűségének ugrásszerű növekedése. A bevándorlásellenes párt a jelenlegi 25 százalékos eredményével vezeti a közvélemény-kutatásokat.

Novemberben már a lakosság 41 százaléka vélte úgy, hogy Svédország túl sok migránst fogad be, 12 százalékkal többen, mint szeptemberben.

Eső után köpönyeg

Anders Ygeman belügyminiszter ennek hatására jelentette be, hogy 80 ezer, olyan bevándorló kitoloncolását tervezik az országból, akik a hatályos törvények szerint nem jogosultak menekültügyi ellátásra, ám ez az intézkedés valószínűleg már kevésnek fog bizonyulni a rend helyreállításához.

A svéd közvéleményt most leginkább az foglalkoztatja, hogy miként fognak tudni 150 ezer, gyökeresen eltérő kultúrájú idegent úgy integrálni, hogy a saját életmódjuk ne szenvedjen még az eddigieknél is nagyobb csorbát.

A feladat azonban egyelőre megoldhatatlannak látszik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »