Svájci-magyar – Sima vereség Bázelben

Svájci-magyar – Sima vereség Bázelben

BÁZEL. A magyar labdarúgó-válogatott 5-2-re kikapott Svájc vendégeként a világbajnoki selejtezõsorozat kilencedik fordulójának szombati játéknapján.

A párharc 46. mérkõzésén 30 magyar gyõzelem és 5 döntetlen mellett ez volt a 11. svájci siker. A magyarok, akik 41 éve nyeretlenek Svájcban, elõször kaptak ki Bázelben.

A tízpontos magyarok az utolsó, keddi fordulóban Feröer-szigetek csapatát fogadják a Groupama Arénában, ahol egy pont is elég számukra a harmadik hely megtartásához. Mivel elõrébb nem tud lépni a nemzeti együttes, így – ahogy 1986 óta mindig – biztosan lemarad a vb-rõl.

    Európai vb-selejtezõk, 9. forduló: B csoport:
Svájc-Magyarország 5-2 (3-0)
—————————-
Bázel, St. Jakob Park, 32 018, v.: Paolo Tagliavento (olasz)
    gólszerzõk: Xhaka (18.), Frei (20.), Zuber (43., 49.), Lichtsteiner (83.), illetve Guzmics (58.), Ugrai (89.)
    sárga lap: Ugrai (35.), Elek (44.)

    Svájc:
    ——
Yann Sommer – Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Johan Djourou, Francois Moubandje – Remo Freuler (Eren Derdiyok, 84.), Fabian Frei (Denis Zakaria, 73.), Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri, Haris Seferovic (Breel Embolo, 63.), Steven Zuber

    Magyarország:
    ————-
Gulácsi Péter – Bese Barnabás (Lang Ádám, 33.), Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Korhut Mihály – Pátkai Máté, Elek Ákos (Márkvárt Dávid, 56.)- Varga Roland (Sallai Roland, 69.), Nagy Ádám, Lovrencsics Gergõ – Ugrai Roland

    I. félidõ:
    ———-
    18. perc: Guzmics hazaadását követõen Gulácsi megállította labdát, majd hátralépett, hogy nekifutásból messzire kirúgja azt, de elcsúszott, így Xhaka lecsapott rá és az üres kapuba gurított (1-0).
    20. perc: Frei kapott passzt a magyar 16-os bal sarkánál, lövése megpattant Bese lábán, a labda pedig védhetetlenül tekeredett a hosszú sarokba (2-0).
    43. perc: Lang rossz passza után Shaqiri ugratta ki a magyar 16-os bal oldalán Zubert, aki 10 méterrõl laposan a bal sarokba gurított (3-0).

    II. félidõ:
    ———–
    49. perc: Seferovic passzolt Zuberhez, aki 23 méterrõl lõtt kapura, Gulácsi pedig mellé ütött a léc alá tartó labdának (4-0).
    58. perc: egy bal oldali magyar szöglet után Kádár csúsztatta kapura a labdát, Sommer vetõdve hárított, de a kipattanót Guzmics lõtte a bal sarokba (4-1).
    83. perc: Lichtsteiner kapott labdát a 16-os jobb oldalán, éles szögbõl mértani pontossággal lõtte ki a jobb sarkot (5-1).
    89. perc: Nagy jobb oldali beadását Sommer pontosan Ugraihoz paskolta, õ pedig okosan átfejelte a svájci kapus felett a labdát (5-2).
 

Már a mérkõzés kezdetén magához ragadta a kezdeményezést a svájci csapat. Egymást követték a hazai akciók, amelyek végén rendre tiszta lövõhelyzet alakult ki, de a távoli kísérletek eleinte elkerülték a magyar kaput, vagy éppen Gulácsi kezében landoltak. A magyarok szórványos ellentámadásai a bal oldalon futottak, ami azért érdekes, mert a svájciak egyik legjobbja, Lichtsteiner játszott jobbhátvédként.

Hírdetés

Amikor kissé meddõvé vált a hazaiak fölénye és megnyugodhatott Bernd Storck szövetségi kapitány együttese, hogy átvészelte az elsõ negyedóra rohamait, akkor Gulácsi óriásit hibázott: egy hazaadásnál elcsúszott, így Xhaka pályafutása egyik legkönnyebb gólját szerezte. Nem kellett sokat várni a második svájci találatra sem, ami hasonlóan balszerencsés körülmények között esett, ugyanis Bese lábáról vágódott a labda a magyar kapuba.

Ezt a magyar szurkolók nem viselték jól, a hangosbemondón keresztül figyelmeztették õket, hogy ne rázzák a kerítést, erre válaszul a magyar szövetséget szidták kórusban. A pályán sem lett jobb a helyzet, mivel Besét sérülés miatt le kellett cserélni, helyét Lang vette át. A félidõbõl hátralévõ idõben még volt néhány svájci helyzet, melyekbõl eleinte les, vagy Gulácsi-bravúr miatt nem lett gól, de a végén még Zuber betalált, ezzel a svájciak egy félidõ alatt bebiztosították sikerüket. Az egyetlen magyar kapura lövést Varga Roland eresztette meg szabadrúgásból közvetlenül a szünet elõtt.

A folytatásban sem változott semmi, a hazaiak elsõ támadásukból ismét betaláltak Zuber révén, de Gulácsi ekkor is hatalmasat hibázott. A svájciak nem álltak le, záporoztak a lövések a magyar kapura, Gulácsi többször szépen védett a bakijai után. A magyarok aztán egy szögletet követõen váratlanul szépítettek, amit a vendégdrukkerek görögtüzekkel ünnepeltek, ezért ismét figyelmeztették õket. Ezt követõen kissé alábbhagyott a lendület, a svájciak már nem erõltették annyira a támadások befejezését, de így is adódott néhány ígéretes lehetõségük, igaz egy ízben a magyar csapat is betalálhatott volna, végül Lichtsteiner gyönyörû lövése és Ugrai fejese is utat talált a kapuba.

"Gratulálok a svájci csapatnak, mert megérdemelte a gyõzelmet. Mi a kezdetektõl magunkat vertük meg, egyrészt túl hátul védekeztünk, ráadásul az elsõ gól nem mindennapi körülmények között született, a másodiknál pedig megpattant a labda. A szünetben próbáltam megnyugtatni a csapatot, utána volt lehetõségünk, gólokat is szereztünk. Tanulnunk kell a hibákból" – értékelt Bernd Storck.

"Meghálálták a bizalmat a játékosok. Csapatként futballoztunk, senki nem egyénieskedett. Az elejétõl sok helyzetünk volt, jó néhányat ki is használtunk. Az egyetlen negatívum a második félidõben kapott két gól, de talán ez megbocsátható egy 5-2-es gyõzelem esetében" – mondta Vladimir Petkovic, a svájciak szövetségi kapitánya.

Önkritikusan értékelt Gulácsi Péter

"Jól kezdtük ezt a meccset, de sikerült elrontanom a csapatnak ezt a teljesítményemmel. Nemcsak elcsúsztam, már a labdaátvétel sem volt jó, onnantól csak próbáltam javítani a hibámat, de nem sikerült" – mondta az RB Leipzig kapusa, aki úgy kapta az elsõ gólt, hogy egy hazaadás után átvette a labdát, majd elesett, így Granit Xhaka az üres kapuba passzolhatott.

Gulácsi úgy vélte, õ nem az a hálóõr, aki sokat hibázik, de a szombati meccsen nagyon összejöttek a dolgok, ezért elnézést kért a társaitól és a szurkolóktól is.

"Az elsõ gól alapjaiban határozta meg a mérkõzést, addig talán ha egy lehetõségük volt a svájciaknak. Onnantól nyíltabban kellett játszanunk, így több területe maradt az ellenfélnek, ezt pedig kihasználta" – vállalta a felelõsséget hibájáért a német bajnoki ezüstérmes lipcseiek játékosa.

A magyar kapus példaértékûnek nevezte, hogy a szurkolók a gyengébb eredmények ellenére is kitartanak a válogatott mellett, így szerinte az a minimum, hogy mindenki kitisztítsa a fejét, majd kedden a feröeriek ellen gyõzelemmel biztosítsák be a harmadik helyet. Ahogy fogalmazott, ezzel tartoznak a drukkereknek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »