Svájci lap: Biden felajánlotta Ukrajna 20 százalékát Putyinnak a békéért

Svájci lap: Biden felajánlotta Ukrajna 20 százalékát Putyinnak a békéért

Az amerikaiak tagadnak.

Januárban William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója titokban Kijevbe utazott, hogy egyeztessen Volodimir Zelenszkijjel egy amerikai békeajánlat kapcsán – adta hírül a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci-német lap csütörtökön, magas rangú német külpolitikusokra hivatkozva.

Az NZZ információi szerint Burns állítólag január közepén nyújtotta be a tervet, hogy véget vessen Amerika a 2022. február 24-én kezdődött háborúnak.

Az NZZ szerint a javaslat Ukrajna területének mintegy 20 százalékát ajánlotta fel az oroszoknak – nagyjából az ukrajnai keleti Donbász régió méretét.

Hírdetés

Az NZZ által megszólaltatott német politikusok szerint Biden el akart kerülni egy elhúzódó háborút Ukrajnában, ezért ajánlotta fel a területet a béketerv részeként. Amikor pedig Ukrajna és Oroszország is elutasította az ajánlatot, a Biden-kormányzat ígéretet tett arra, hogy Abrams harckocsikkal látja el Kijevet – írja a svájci lap.

Kijev állítólag elzárkózott a javaslattól, „mert nem akarják, hogy felosszák a területüket”, míg orosz tisztviselők szerint „hosszú távon úgyis megnyerik a háborút” – jelentette a svájci lap.

Egy CIA-tisztviselő azonban a Newsweeknek elmondta: a Neue Zürcher Zeitung (NZZ), vagyis a svájci-német lap beszámolójának azon állításai, miszerint Burns januárban titokban Moszkvába utazott, és hogy az igazgató a Fehér Ház nevében békejavaslatot terjesztett elő, „teljesen hamisak”.

Ám Sean Davett, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának helyettes szóvivője is azt nyilatkozta a Newsweeknek, hogy az NZZ jelentése nem pontos.

www.888.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »