Svájcban valamiért nem szeretik a napjában ötször hangosan imádkozó muszlim szomszédokat

Svájcban valamiért nem szeretik a napjában ötször hangosan imádkozó muszlim szomszédokat

Svájcban a minap az Immoscout24 című, lakásingatlanok bérbeadását hirdető német nyelvű portálon valaki kétszobás lakást kínált albérleti kiadásra Zürichben, ám a hirdetés végén a lakástulajdonos végszóként a következő feltételt szabta: „A lakást csak svájciaknak, németeknek és az EU-államok polgárainak adom ki. Muszlimoknak nem.” A hirdetés rögtön kiverte a biztosítékot a svájci libsiknél, s a sajtó már meg is kezdte a boszorkányüldözést – írja a 20Minuten című svájci hírportál.

Az úgynevezett Német-Svájc (Deutschschweiz) egyik legolvasottabb lapja, az Aargauer Zeitung sáskasimogató újságírója rögtön kiszúrta az apróhirdetések rovatban napvilágot látott „rasszista” hirdetést, majd először rárontott a lakáshirdetőre, aki egyáltalán nem érezte magát bűnösnek, s ezért így válaszolt: „A muszlimok napjában több ízben is énekelnek a lakáson belül, éppen úgy, mint azt a mecsetben is teszik. Ha már megosztottam önnel a tapasztalatomat, ugyanezt le is írhatom”, mondta a libsi újságírónak a bűntudatot egyáltalán nem érző lakáshirdető. A rasszistának megbélyegzett lakáshirdetést időközben az Immoscout24 hirdetési portál az ajvékolás nyomán eltávolította.

"Csakhogy a lakáshirdető ezúttal vétett a rasszizmust tiltó büntetőjogszabály ellen, mert ebben az esetben arról van szó, hogy a lakást nyilvánosan meghirdető személy a hirdetés szövegében a különböző fajtákról, etnikumokról vagy vallásokról nem tehet lekicsinylő, kirekesztő megjegyzéseket. A nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó megjegyzések viszont nem esnek a büntetőjogszabály hatálya alá", hivatkozik az Aargauer Zeitung Marcel Nigglire, a Freiburgi Egyetem büntetőjogi professzorára. Így aztán a zürichi lakástulajdonos a svájci törvények értelmében nemsokára büntetőper elé nézhet a libsi újságíró jóvoltából.

Hírdetés

Svájcba a sáskahad nem a Magyarországot is érintő balkáni útvonalon, hanem a Földközi-tenger déli partvidékéről kiindulva előbb Olaszországba érkezik, majd onnan szivárognak át Svájcba. Ám végcéljuknak csak kevesek tartják Tell Vilmos hazáját. A Svájcon keresztülhaladó élősködők legtöbbje ugyanis Németországba akar eljutni, de átutazóban már eddig is sok elképesztő cselekményt követtek el. Erről szintén a fentebb említett 20Minuten című svájci német hírportál számolt be tegnapelőtt, s ezzel mintegy megcáfolva a zürichi lakáskiadó hirdetése fölötti szörnyülködését.

A Tömegesen hamisított igazolványok a határon című beszámolóban a svájci hírportál elöljáróban azt írja, hogy a Chiasso-Brogeda olasz-svájci határátkelőnél és az onnan kiinduló autóúton haladó nemzetközi autóbuszjáraton a határőrök, hatósági ellenőrök csak az idei esztendő kezdete óta már több mint 600 hamisított igazolványt koboztak el, s a jelenség az elmúlt hónapokban csak fokozódik. A 20 Minuten hírportálnak Marci Ricci, a határőrség IV-es körzetének szóvivője elmondta: tavaly összesen 650 migránst fogtak el hamis okmányokkal, s a jelenlegi tendencia arra mutat, hogy az idei év végére még ennél is többen próbálkoznak áthaladni Svájcon hamis igazolványokkal. A hamis igazolványokkal többnyire migránsok, kisebb mértékben bűnözők kívánnak eljutni Németországba. A migránsok általában hamisított személyazonosító igazolványt, tartózkodási engedélyt és útlevelet mutatnak fel a hatóságoknak. A hamis okmányokra már Olaszországban szert tesznek, ahol virágzik az okmányhamisítás piaca, s általában 600-700 euróért árulják nekik a buszjegyet, a tartózkodási engedélyt vagy a személyazonosító kártyát.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »