Svájc véget vetett az Európai Unióval folytatott tárgyalásainak

Svájc véget vetett az Európai Unióval folytatott tárgyalásainak

Az Európai Unióval hosszú ideje fennálló tárgyalásainak vetett véget szerdán Svájc azzal, hogy végül nem írta alá a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő 2018-as szerződéstervezetet. A felek hét éve folytattak megbeszéléseket, ám Bern elmondása szerint több kulcsfontosságú kérdésben nem tudtak megegyezni.

Az Európai Unió, az alpesi ország legnagyobb gazdasági partnere teljes hozzáférést kért ugyanis a svájci munkaerőpiachoz az uniós állampolgároknak, Svájc pedig ebbe nem egyezett bele.

A kormány attól tartott, hogy a lépés eredményeként a nem svájci állampolgárok is hozzáfértek volna a szociális juttatásokhoz Svájcban”

– indokolta meg a döntést Ignazio Cassis svájci külügyminiszter. Hozzátette:

az EU kérése, hogy az uniós munkavállalóknak ugyanolyan jogaik legyenek, mint a svájciaknak, nem kívánt paradigmaváltást jelentett volna Svájc migrációs politikájában.”

A 8,5 milliós lakosságú Svájcban körülbelül 1,4 millió európai uniós állampolgár él.

Brüsszel évek óta próbálkozott azzal, hogy egy megállapodással helyettesítse a jelenleg érvényben lévő szerződéseket: az EU és az uniós tagállamok által körülvett Svájc kétoldalú kapcsolatait jelenleg több mint száz szerződés szabályozza, amelyeket még 1972-ben kötöttek a felek. Az újabb megállapodás hiánya azonban idővel veszélybe sodorhatja Svájc tényleges hozzáférését az Európai Unió közös piacához, hiszen kimarad az új együttműködésekből, például az egészségügy vagy a villamos energia terén.

Hírdetés

Enélkül az egyezség nélkül a kapcsolatunk modernizálása nem mehet végbe, a jelenlegi kétoldalú megállapodásaink elöregedése elkerülhetetlen”

– írja az Európai Bizottság a közleményében.

A svájci kormány döntését igen eltérően fogadták hazájában. A jobboldali, EU-ellenes Svájci Néppárt (SVP) a svájci önrendelkezés győzelmeként üdvözölte a tárgyalások összeomlását. A legtöbb párt ugyanakkor kritikával illette a lépést: a Svájci Szociáldemokrata Párt (SP) vezetője, Roger Nordmann fekete szerdának nevezte a döntés napját.

Svájc elnöke, Guy Parmelin elutasította a szociáldemokraták által használt kifejezést, és elmondta: reméli, hogy helyre tudják állítani gyümölcsöző kapcsolatukat az EU-val, amely továbbra is elsőrangú partnerük marad.

Közös érdekünk, hogy fenntartsuk a bizonyítottan jól működő kapcsolatunkat, még egy új megállapodás nélkül is”

– közölte.

Az Egyesült Királyságtól eltérően, amely az Európai Unió elhagyásával már nem fér hozzá a közös piachoz és a vámunióhoz, Svájc továbbra is része marad a belső piacnak, illetve az útlevélmentes schengeni övezetnek. Ennek egyik alapvető feltétele, hogy a svájci parlament jóváhagyja, hogy visszaállítsák azt a 2019 óta befagyott mechanizmust, amely alapján 1,3 milliárd svájci frank kerül az EU szegényebb tagországainak létrehozott uniós alapba – a tárgyalásokról való távozásakor Bern erre ígéretet is tett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »