Svájc megoldja az USA és Észak-Korea konfliktusát?

Az elnök szerint a diplomácia területén régóta semleges álláspontot képviselő Svájc alkalmas lehet a közvetítői szerep betöltésére, de a válság rendezéséhez az is szükséges, hogy Kína és az Egyesült Államok is felelősségteljesen álljon a kérdéshez. Készek vagyunk felajánlani közvetítői szerepünket – mondta egy sajtótájékoztatón Leuthard, aki hozzátette: „itt az ideje tárgyalóasztalhoz ülni.”

Az Észak-Korea körüli válság tovább súlyosbodott, miután Phenjan vasárnap bejelentette: sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával. Ez már a hatodik és minden korábbinál nagyobb erejű kísérleti robbantás volt, két erős földrengést is kiváltott. Szakértők egyelőre nem tudják kétséget kizáróan megerősíteni, hogy a bomba valóban hidrogénbomba volt-e.

Forrás: AFP

Hírdetés

A legújabb észak-koreai kísérleti robbantásra reagálva Donald Trump amerikai elnök vasárnapi Twitter-üzenetében kijelentette: a megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik.

Vasárnap délután pedig James Mattis védelmi miniszter úgy fogalmazott: az Egyesült Államok ugyan „nem keresi Észak-Korea megsemmisítésének lehetőségét”, de a konkrét fenyegetéseket megtorolja. Kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak megvan a katonai képessége arra, hogy megvédje önmagát és szövetségeseit, és a Dél-Korea és Japán iránti elkötelezettsége sziklaszilárd.

Folytatja rakétavédelmi rendszerének telepítését Dél-Korea

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »