Svájc korlátozza a román és bolgár munkavállalók számát

A svájci kormány szerdán aktiválta a személyek szabad mozgásáról szóló, országa és az EU közötti szerződés védzáradékát, amelynek értelmében korlátozza a Bulgáriából és Romániából érkező munkavállalók belépését az országba – közölte a svájci szövetségi tanács (Bundesrat).

Az EU és Svájc között jelenleg érvényben levő szerződés értelmében az EU-országok állampolgárai megkötések nélkül vállalhatnak munkát és telepedhetnek le az alpesi országban.

A megállapodás ugyanakkor tartalmaz egy olyan záradékot, mely lehetővé teszi Svájc számára, hogy egyoldalúan és korlátozott ideig kvótákat vezessen be bizonyos feltételek mellett. A bolgár és román munkavállalók a szabad mozgásról szóló megállapodás átmeneti időszakának vége óta, azaz 2016 június 1-je óta rendelkeznek teljes körű mozgásszabadsággal az EU-n belül.

Hírdetés

2016 júniusa és 2017 májusa között a bolgár és román állampolgárok esetében a svájci hatóságok mindössze 996 ember esetében adták meg a munkavállalói és az ideiglenes tartózkodási engedélyt.

A svájci kormány ezt azzal magyarázta, hogy az említett uniós tagállamok állampolgárai egyértelműen átlépték az engedélyekkel kapcsolatban megállapított küszöbértéket. A kormány a védzáradékot nem aktiválta a rövid távú tartózkodásra jogosító engedélyek esetében.

A Svájcban dolgozó bolgár és román állampolgárok leginkább idényjellegű munkákat vállalnak az alpesi országban. 2016-ban mintegy 3300-an vándoroltak ki Svájcba Romániából és Bulgáriából, ami kétszerese a 2015-ös számadatnak. Ez pont ellenkező tendenciát mutat a Svájcba az EU más tagországaiból kivándorlók számához képest.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »