Svájc is EU-s referendumot szeretne?

Svájc is EU-s referendumot szeretne?

Svájc leköszönő elnöke nem éppen karácsonyi bejelentést tett. Népszavazást akar országa és az EU kapcsolatának tisztásázása.

Svájc nem az EU tagja, egyéni szerződések határozzák meg az uniós és a diszkrét bankrendszeréről ismert. Doris Leuthard államfő szerint Svájcnak ideje tisztázni, „melyik irányba mozduljon el”.

Svájc uniós tagság nélkül is a schengeni övezet része. Brüsszel és Bern jelenleg egy közös pénzügyi megállapodáson dolgozik, amelyek azonban majdnem zátonyra futottak, mikor az EU csak korlátozottt hozzáférést kínált a svájci tőzsdéknek az uniós pénzügyi rendszerhez.

Hírdetés

Ahogy az manapság elég gyakori, a svájciak erre úgy reagáltak, hogy Kínát és Indiát emlegették partnerekként, még ha a fő piacuk Európa marad is.

A referendum fordítva is elsülhet – mint ahogy történt Nagy-Britanniában. Az svájci Európa-barát erők teret veszthetnek. Természetesen ez itt mind pénz kérdése. Svájc integrálás az EU számára nagy eredmény lenne, a svájciak azonban akár zokon is vehetik Brüsszel mindent beszabályozó gyakorlatát.

Politico.eu

Nyitókép: dw.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »