Svájc hadserege összeurópai etnikai zavargásokra készül

Svájc hadserege összeurópai etnikai zavargásokra készül

A Conex 15 névre hallgató tíz napos hadgyakorlaton 5000 katona vett részt és azt gyakorolták, mi a tennivaló, ha az Európai Unió darabjaira hullik.

Eszerint „Egy fiktív Európában a jövőben, új országokkal és határokkal, gazdasági válság dúl. Ennek következményei kihatnak Svájcra is. A tartalékok lemerülnek, fekete-kereskedelem virágzik, bűnözői szervezetek dúlnak az országban. Nagy olaj-, gáz- és gabonatárolók lesznek a célpontjai szabotázsoknak és fosztogatásoknak. Ezen kívül az etnikai feszültségek nagyobb menekülthullámhoz vezetnek Svájcban.”

De vajon komolyan kell venni Svájc ilyen fokú készülődését?

Azt nem árt tudni az ország hadseregéről, hogy 32 éves koráig minden svájci férfi tartalékos katona is egyben. Otthonukban tartják egyenruhájukat, teljes felszerelésüket és fegyverüket. Egyes információk szerint a lakosság akár 12 órán belül mozgósítható. A semleges Svájc szárazföldi hadereje többek között 380 darab Leopard 2A4 típusú harckocsival rendelkezik.

Hírdetés

A Privátbankár cikke szerint Svájc már látott pár európai felfordulást a környezetében az elmúlt évszázadokban, így jobban járunk, ha inkább elgondolkodunk és levonjuk a tanulságot a pragmatikus svájci stratégák elgondolásaiból.

Annál is inkább, mert az amerikai biztonságpolitika is már elemezte az elmúlt időszakban a kontinensünkre váró kihívásokat.

2008 tavaszán a CIA igazgatója, Michael V. Hayden előadást tartott a Kansasi Állami Egyetemen. Az Európára leselkedő veszélyekről szólva kiemelte, hogy azon országok, amelyek már amúgy is nagyobb bevándorlói közösséggel bírnak, kiemelt növekedéssel fognak szembesülni a muszlim népességük számában, míg a nem-muszlimok száma csökkenni fog a születések számának esésével. Hayden kijelentette, hogy „a bevándorlók társadalmi integrációja számos befogadó ország számára komoly kihívást fog jelenteni – növelve a zavargások és szélsőséges cselekedetek potenciálját.”

(privatbankar.hu, blikk.hu)


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »