Súlyosbodott az Egyház helyzete Nicaraguában: a szentszéki nunciatúra képviselője elhagyta az ország

Súlyosbodott az Egyház helyzete Nicaraguában: a szentszéki nunciatúra képviselője elhagyta az ország

Március 17-én, pénteken Marcel Diouf prelátus, a managuai apostoli nunciatúra megbízottja elhagyta Nicaraguát és a szomszédos Costa Ricába költözött át. A Szentszéki diplomáciai képviselet bezárása a nicaraguai kormány kérésére történt, melyet március 10-én hoztak nyilvánosságra.

Az apostoli nunciatúra székhelyének és javainak az őrzését a diplomáciai kapcsolatok bécsi egyezménye értelmében az Olasz Köztársaságra bízták. Indulása előtt Marcel Diouf prelátust az Európai Unió, Németország, Franciaország és Olaszország diplomáciai képviselői búcsúztatták. Az apostoli nunciatúra székhelyének bezárása nem jelenti automatikusan Managua és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok teljes felbontását, noha a managuai külügyminisztérium időközben rövid állásfoglalásban jelentette be, hogy Nicaragua felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat.

Amint arról korábban beszámoltunk, a nicaraguai törvényszék Ronaldo Álvarez püspököt, Matagalpa főpásztorát februárban 26 évi börtönbüntetésre ítélte és nicaraguai állampolgárságától is megfosztotta, miután ő nem volt hajlandó felszállni arra a repülőgépre, amelyen politikai foglyokat deportáltak a közép-amerikai országból az Egyesült Államokba. A gépen 222 politikai fogoly hagyta el Nicaraguát.

Hírdetés

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »