Súlyos tévhitek vannak az autópálya-matricák használatával kapcsolatban – lista

Súlyos tévhitek vannak az autópálya-matricák használatával kapcsolatban – lista

Beszédesek az ügyfélszolgálatra beérkező kérdések – kiderül belőlük, hogy mi nem világos, vagy félreérthető az autósoknak az autópálya-matricákkal kapcsolatosan.

A kérdéseket a www.autopalymatrica.hu elemezte és hozott létre egy hatos listát a leggyakoribb kérdésekből.

A portál szerint jóformán nem ismert, hogy az online pályamatrica vásárlás előnye a benzinkutas vásárlással szemben – a megszokott gyors és kényelmes fizetésen túl – a felkészült ügyfélszolgálat, ami a vásárlás mögött áll. Benzinkútnál utólag nem tudunk sem kérdezni, sem reklamálni, pedig igen gyakori ügyféligény a bizonylat-ismétlés, érvényesség-lekérdezés, lejárati értesítés, matrica-átírás.

A hibásan vásárolt matricáknál leggyakrabban a járműkategória besorolását rontják el, ezen belül is a D1 -D2 kategóriákat hajlamosak keverni az autósok.

Főszabály, hogy a forgalmi engedélyben szereplő J, F.1 és S.1. mezők adatai határozzák meg a matrica-kategóriát.

Még mindig többen nem tudják, hogy ha véletlenül felhajtanak a pályára érvényes matrica nélkül, akkor 60 perc áll rendelkezésre pótolni a matrica beszerzését büntetés nélkül. Ilyenkor nagyon jól jön a telefonon egy mobil alkalmazás, amin keresztül azonnal megvásárolható a matrica.

Az úthasználat jogszerűségét az elektronikus értékesítési bizonylat, illetve az ellenőrző szelvény igazolja. Az úthasználati díj elektronikus (SMS, online, mobil applikáció) megfizetésekor az elektronikus nyugtázó értesítés (email) szolgál igazolásként.

Hírdetés

Mindig szükséges megvárni az e-mailben érkező visszaigazolást, ezt követően nyugodtan felhajthatunk a pályára.

Másik kérdéskör a tervezés – melyik matricatípus éri meg leginkább? Ezt nem érdemes fejben kiszámolni, már számos kalkulátor segít pillanatok alatt, térképes tervezővel megtalálni az optimális megoldást, forintban megadva az egyes opciók költségét.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NUSZ) a weboldalán is felhívja a figyelmet arra, hogy a díjfizetésre kötelezett útszakaszokon lévő értékesítési helyek nem az aktuális utazáshoz szükséges úthasználati díj megfizetésének célját szolgálják, hanem a későbbi utazásokhoz szükséges vásárlást teszik kényelmesebbé. Ezért ezeken a díjköteles szakaszokon található értékesítő helyeken éppúgy sor kerülhet mobil csoportok általi ellenőrzésére a díjak megfizetésére vonatkozóan, mint máshol.

Gyakori kérdések és a megoldások

Van-e érvényes matricám jelen pillanatban – már nem emlékszem mikor és milyen matricát vettem, ezt honnan tudhatom meg?

Ha online módon vásárolt, akkor az autopalymatrica.hu weblapon is lekérdezheti az érvényességet. Ha másutt vásárolt, például benzinkútnál, akkor a NUSZ ügyfélszolgálatához kell fordulni.

Ha új autót veszek mi történik a régi autómra megvásárolt matricámmal és kell-e vennem újat?

Kérheti a jogosultság érvényesítését a másik, azonos díjkategóriájú gépjárműjére a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfél-szolgálati irodáiban. Az ehhez szükséges dokumentumok: a vásárláskor kapott nyugtázó értesítés, új jármű forgalmi engedélye, eladást igazoló okirat. (Részletesebben itt.) Az átírás díja: 1470 forint.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »