Súlyos rasszista botrányba bukhat bele a Ryanair mosdatlan szájú vezetője

Súlyos rasszista botrányba bukhat bele a Ryanair mosdatlan szájú vezetője

 A lemondását követelik, nem először, legutóbb pilótákkal került összetűzésbe.

A Ryanair elhagyja a dél-afrikai utasok afrikaans nyelvismeretének kérdőíves ellenőrzését a gépek beszállításakor, mivel több kritika érte az eljárást, egyebek között a dél-afrikai kormány részéről – számolt be róla az Irish Examiner online kiadása nyomán számos hírügynökség.

Az ügy előzménye, hogy a A Ryanair kritikusai rasszistának nevezték az európai légitársaságot a „gyarmati” repülőteszt miatt. A dél-afrikai kormány a múlt héten adott hangot „megdöbbenésének” a légitársaság vonatkozó intézkedése miatt, hogy az ország útlevelével rendelkező, Nagy-Britanniába tartó utazókat nyelvi tesztnek veti alá. A kormányzat közleményében „visszás profilalkotó módszernek” nevezte az eljárást.

A Washington Post tájékoztatója szerint az ismert dél-afrikai színésznő ennél is tovább ment.

Lesley-Ann Brandt szánalmas rasszista lépésnek minősítette a Ryanair eljárását. Andries W. Coetzee nyelvész professzor, a Michigani Egyetem Afrikai Tanulmányok Központjának igazgatója elmondta, hogy az afrikaans nyelvet beszélők szorosan kötődnek Dél-Afrika gyarmati történelméhez és a fehérek felsőbbrendűségét intézményesítő apartheid rezsimhez.

A Ryanair azzal védekezik, hogy drámaian megváltoztatta a korábbi ellentmondásos politikáját, miszerint az apartheid-korszak nyelvét használja annak tesztelésére, hogy az utasok dél-afrikaiak-e. A légitársaság botrányos kijelentéseiről ismert vezérigazgatója, Michael O’Leary elárulta, hogy úgy döntöttek, „mégsem tartják helyénvalónak”, és ennek „nincs valójában értelme”. Dél-Afrikában az afrikaans a harmadik legtöbbet beszélt nyelv a zulu és a xhosa után.

Hírdetés

Bár sok dél-afrikai tanulja a nyelvet az iskolában, használata gyakran az apartheid-korszak diszkriminatív és kirekesztő politikájához kapcsolódik.

O’Leary – egyébként hozva a formáját – válaszul „szemétnek” nevezte a dél-afrikai kormány kérdőívvel kapcsolatos kritikáját.

A következmények egyelőre nem kiszámíthatóak a Ryanair rasszista botrányba keveredett vezérigazgatója kapcsán. A kemény kritikák mellett már többen a lemondását követelik, nem először, legutóbb pilótákkal került összetűzésbe.

Ifj. Lomnici Zoltán – www.888.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »