„Súlyos problémák” a londoni rendőrségnél: a többségük fehér, és még férfi is

„Súlyos problémák” a londoni rendőrségnél: a többségük fehér, és még férfi is

"Súlyos rendszerszintű problémákat és hiányosságokat" tárt fel a londoni rendőrségnél végzett átfogó vizsgálat, amelynek eredményét kedden tették közzé.

A 363 oldalas jelentés, amelyet Louise Casey, a brit kormány társadalmi ügyekért felelős különmegbízottja állított össze több mint egyévi munkával, olyan jelenségeket azonosított a Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police (Met) – állományában, mint

 • a rasszizmus,
 • a nőgyűlölet és
 • a homofóbia.
 • A jelentés szerint ezek a megnyilvánulások intézményi szinten vannak jelen a legnagyobb brit rendőri szervezeten belül.

  Hírdetés

  A tanulmány különösen "mélyen gyökerezőnek" nevezi a Scotland Yard soraiban feltárt "rasszizmust és homofóbiát", és megállapítja azt is, hogy a rendőrség vezetői állománya évtizedek óta nem hajlandó tudomásul venni ezt a jelenséget.

  A vizsgálati jelentés szerint a londoni rendőrség iránti lakossági bizalmat az is kikezdi, hogy a rendőri állomány összetétele "egyáltalán nem tükrözi a tízmilliós brit főváros sokszínűségét". A jelentésben az áll:

  London lakosságának többsége nem fehér brit etnikai hátterű, a londoniak 20 százalékának nem az angol az anyanyelve, mindeközben a Scotland Yard állományának 82 százaléka fehér, 71 százaléka férfi, és többségük nem is Londonban lakik.

  Louise Casey úgy fogalmaz a tanulmányban, hogy "ilyenformán a Met nem is hasonlít a londoniak többségére".

  A jelentés számos esetben tárta fel, hogy a szolgálathoz újonnan belépő rendőröket – különösen a rendőrnőket – kollégáik durván megalázó "beavatási szertartásoknak" vetik alá.

  A tanulmány megállapította azt is, hogy a Scotland Yardon belül gyakorlatilag nem léteznek olyan vezetési módszerek, mint a munkaerő-tervezés, nincs stratégiai szintű igény- és képességfelmérés a szervezeten belül, a toborzási tevékenység és a jelöltek szűrése alacsony színvonalú, és nem alkalmas az olyanok távol tartására, "akik csak azért akarnak (rendőri) hatalmat, hogy visszaéljenek vele". Mindemellett nincs a londoni rendőrségnél központi kiképzési nyilvántartás sem, így könnyen előfordulhat, hogy egyes rendőrök olyan feladatokat látnak el, amelyekre nem kaptak kiképzést – áll a vizsgálati jelentésben.

  A vizsgálat elvégzésére 2021 októberében adott megbízást a Scotland Yard akkori főparancsnoka, Cressida Dick. Ennek közvetlen előzménye a közelmúlt legtraumatikusabb bűncselekménye volt, amelyben a Scotland Yard egyik rendőre brutálisan megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal nőt.

  Wayne Couzens, aki a Scotland Yard fegyveres diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, 2021. március 3-án éjjel, szolgálaton kívül, rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállította, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerítette a gyalogosan hazafelé tartó 33 éves Sarah Everardot. Couzens csaknem 130 kilométert autózott áldozatával, akit a délkelet-angliai Dover közelében, egy elhagyatott helyen megerőszakolt, majd egy övvel megfojtott. A rendőr a holttestet megpróbálta elégetni, majd az áldozat maradványait egy tóba dobta. Couzenst a londoni büntetőbíróság még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítélte.

  Azóta még egy hasonlóan súlyos bűncselekményre derült fény: egy David Carrick nevű rendőrt, aki szintén a Scotland Yard fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, a múlt hónapban ítéltek életfogytiglani szabadságvesztésre, miután a vádirat szerint 2003 és 2020 között legalább 24 – de a hatóságok feltételezése szerint valószínűleg ennél sokkal több – alkalommal követett el nemi erőszakot általa elrabolt és gyakran napokig fogva tartott nők ellen.

  (MTI nyomán)


  Forrás:kuruc.info
  Tovább a cikkre »