Súlyos légúti fertőzés terjed Magyarországon, növekszik a covidos betegek száma

Súlyos légúti fertőzés terjed Magyarországon, növekszik a covidos betegek száma

Az elmúlt héten 28 900-an fordultak orvoshoz influenzaszerű és 249 700 fő akut légúti fertőzés tüneteivel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Vannak köztük covidosok is.

A 48. héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordult betegek 26,5%-a 0-14 éves gyermek, 33,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,3%-uk a 35-59 évesek, 11,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Tehát a fertőzötteknek több mint fele fiatal felnőtt vagy gyermek – írja a penzcentrum.hu.

Egy Szabolcs- Szatmár-Bereg vármegyei bölcsődében a hiányzás aránya meghaladta a 30 százalékot. A megbetegedések lázzal, köhögéssel és kötőhártya-gyulladással jártak, az etiológia tisztázására mintavétel nem történt. A múlt héten még egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei óvodából jelentették a megbetegedések halmozódását.

Kórházba is kerülnek emberek

266 ember került kórházba egy hét alatt súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 28 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

Hírdetés

A kórházi ápolást igénylő 266 SARI beteg 19,2%-a (51) 2 éves vagy annál fiatalabb, 62,4%-a (166) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül kettőnél influenza A, háromnál RSV,

191 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében.

A COVID-19 fertőzöttek 77,0%-a (147) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A 48. naptári héten összesen 310 betegtől érkezett légúti minta, ezek közül 85 betegnél a SARS- CoV-2 vírus szerepét igazolták – áll a hivatalos jelentésben.

fotó: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

fotó: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Az NNGYK által közzétett adatokból az látható, hogy idén hamarabb lépte át a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, és meredekebb emelkedés indult meg már novemberben. A pandémia előtti évek tapasztalatai szerint ez a felfutás egészen karácsonyig eltarthat, amikor a szabadságok, iskolai szünet meggátolja majd a rohamos terjedést.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »