Súlyos következményei lehetnek Európában a vezeték elleni támadásnak

Az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett szabotázs olyan nemzetközi terrorcselekmény, amelynek súlyos következményei lehetnek az Európai Unió lakosságára nézve – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy szerdai, a Krím biztonságáról Szevasztopolban megtartott szakértekezleten.

Hírdetés

Patrusev szerint a csővezetékeken történtek kedvezményezettje, mindenekelőtt gazdasági értelemben, az Egyesült Államok. Emlékeztetett rá, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által beszervezett szabotőrök 1983-ban felrobbantottak egy nicaraguai olajvezetéket.
   
A tisztségviselő, aki 1999 és 2008 között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója volt, azt állította, hogy az „angolszászok”, akik szerinte az „instabilitás fő forrásai a világban”, a saját érdekükben, felhalmozott gazdasági problémáik megoldása céljából katonai konfrontációt akarnak kiváltani Oroszország és Európa között. Mint mondta, ennek hatására a tőke, a termelés és a szakemberállomány átvándorolna a tengerentúlra. Megfogalmazása szerint az „angolszászok” közvetlen irányítása alatt Ukrajnában „újjáéledt a neonáci rezsim”, amelyet eszközként használnak fel az Oroszország elleni harcra.
   
Azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és „szatellitáik” nemcsak elnyújtani akarják Oroszország Ukrajna elleni, Moszkvában „különleges hadműveletnek” nevezett háborúját, de a harci cselekményeket orosz területre akarják átterelni. Állítása szerint minden orosz-ukrán tárgyalási kísérlet „a kijevi rezsim amerikai pártfogóinak utasítására hiúsult meg”.
   
Az orosz biztonsági tanács titkára az mondta, hogy Ukrajnában nemcsak az ország hadserege, hanem a lényegében a NATO harcol Oroszország ellen, „amelynek tagjai nehézfegyverekkel, lőszerrel, hírszerzéssel és katonai szakemberek kiképzésével látják el a kijevi rezsimet”. A NATO fekete-tengeri tevékenységét fenyegetésnek minősítette az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigetre nézve.
   
Patrusev, aki szerint megnőtt a krími közlekedési létesítmények fenyegetettsége és a dróncsapások valószínűsége, valamint a fegyverrel és robbanóanyaggal elkövetett bűncselekmények száma, sürgette az infrastruktúra fokozott védelmét. Közölte, hogy a Krímben 12 „terrorista irányultságú” bűncselekményt akadályoztak meg a szakszolgálatok.
   
Arról is szólt, hogy a szélsőséges bűncselekmények száma idén megháromszorozódott a Krímben. Elmondta, hogy az orosz belügyminisztérium és az FSZB intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy a fiatalok szélsőséges szervezetekhez, radikális ifjúsági mozgalmakhoz csatlakozzanak, valamint a neonáci ideológia híveinek tevékenysége ellen. Közölte, hogy az félszigeten az etnikumok közötti kapcsolatok harmonizálására irányuló állami programot és önkormányzati programokat összhangba hozzák a szélsőségek elleni küzdelem 2025-ig elfogadott országos stratégiájával. Elmondta, hogy Szevasztopolban működésbe lépett az etnikumközi és vallásközi kapcsolatok állapotát megfigyelő, a konfliktushelyzetek korai előrejelzésére szolgáló rendszer.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »