Súlyos gondot okozhat a túlzott teafogyasztás

Súlyos gondot okozhat a túlzott teafogyasztás

Túlzásba vitt teafogyasztás okozhatott súlyos veseelégtelenséget egy amerikai férfinál – írja csütörtöki számában a New England Journal of Medicine az arkansasi orvosi egyetem kutatóira hivatkozva.

Az 56 éves férfi naponta 16 bögrényit (vagyis mintegy négy litert) ivott meg fekete teából, amelyben megtalálható az oxalát nevű vegyület, ez pedig túlzott mennyiségben veseelégtelenséget okozhat.

A páciens tavaly májusban fordult orvoshoz hányingerrel, gyengeséggel, fáradtsággal és testi fájdalmakkal. Az orvosok megállapították, hogy az oxalát nevű, élelmiszerekben megtalálható vegyület kikristályosodott a veséjében és gyulladást okozott. A férfi veséje oly mértékben károsodott, hogy talán élete végéig dialízisre szorul – írja a szaklapban Umbar Ghaffar, a Little Rockban lévő egyetem orvosa.

A férfi napi 1500 milligramm oxalátot fogyasztott

Hírdetés

A vesekövet is okozó oxalát megtalálható többek között a spenótban, a rebarbarában, a mogyorófélékben, a búzakorpában és a csokoládéban.

A napi 16 csésze jeges fekete tea elfogyasztásával az arkansasi férfi naponta 1500 milligramm oxalátot vitt be szervezetébe, sokszorosát az átlagosnak és az amerikai táplálkozási és dietetikai akadémia által maximálisan ajánlott 40-50 grammnak.

A tudományos folyóiratban megszólaló kutatók szerint nem az volt a baj, hogy a férfi sok folyadékot fogyasztott, hiszen naponta átlagosan 10-11 pohár folyadék bevitele ajánlott különféle italok formájában, ám túlságosan sokat ivott az oxalátot tartalmazó fekete teából.

A szokványos teamennyiség nemcsak nem ártalmas a vesére, hanem még segít is megelőzni a vesekőképződést – mutatnak rá a kutatók az amerikai szaklapban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »