Súlyos gazdasági válság fenyegeti Európát

Súlyos gazdasági válság fenyegeti Európát

Immár 12 éve ment csődbe a világ egyik legnagyobb pénzpiaci cége, a Lehman Brothers. A krach nem csak az üzleti világot rázta meg, ez volt az első látványos jele a 2008-as világválságnak, amelyből több európai tagállam csak évekkel később, vagy azóta sem tudott kilábalni.

Szakértők szerint  az unió vezetése nem tudta megoldani azt a gazdasági-pénzügyi válságot, ami 2008-ban kirobbant.

A konjunktúra, vagyis a gazdasági fellendülés azonban a végéhez közeleg, amelynek előjelei már az elmúlt években is láthatók voltak, bár még nem válság formájában.

Szakértők úgy vélekednek, a nyugat-európai gazdaságban valami elromlott. Azok a hibás döntések, amelyeket Brüsszelben, illetve néhány nyugat-európai kormányban meghoztak, most kezdik éreztetni hatásukat.

Hírdetés

Egy újabb válság pedig akár azt is előidézheti, hogy azok a tagállamok, amelyek gyenge lábakon álló gazdasággal csatlakoztak az eurózónához, elhagyhatják az euróövezetet.

Hozzájárul az a felelőtlen politika is, amit a Németország vezette eurózóna képviselt az elmúlt években. Mentőövet dobtak Görögországnak és több dél-európai országnak is.

Emellett azok az uniós döntések is közrejátszottak, amelyekkel Európa például a saját autóiparát gyengítette meg. A másik hibás döntés a német atomerőművek bezárása volt.

Ha bekövetkezik a válság, a térségünk jobban ellen tud állni, mint 2008-ban. Ettől függetlenül, a közép-európai gazdaságok is meg fogják érezni a világválság szelét – vélekednek a magyar közmédia által megkérdezett gazdasági szakértők.

Forrás: hirado.hu


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »