Súlyos fordulat várható az EU-orosz kapcsolatban (Euractiv)

eu-russia

EURACTIV

A Krím-félsziget „törvénytelen annektálásáig” (értsd:  népszavazásig) az EU Oroszországot stratégiai partnerének tekintette. Most az uniós vezetők azzal bízták meg Federica Mogherini külügyi főbiztost, hogy készítsen elő egy új EU Globális Stratégiát, amely az Unió jövőbeni globális lépéseit irányítja. E stratégiát Mogherini a június 28-29-én tartandó EU-csúcstalálkozón mutatja be. Az uniós ügyekre szakosodott portál úgy tudja, hogy ebben a dokumentumban Oroszország már mint „stratégiai kihívás” fog szerepelni.

 

EUOBSERVER

Lengyelország megkérdőjelezi a jogállamiságnak az Európai Bizottság által indított, vele kapcsolatos EU-vizsgálat jogszerűségét. A jelentés révén a Bizottság várhatóan hamarosan súlyosan elítélő döntést ad ki. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság Párt elnöke kijelentette, „az ellenünk használt eljárást nem fedi az uniós szerződéssel: az művi és azt bármely pillanatban az EU bírósága elé vihetjük”. Hozzátette: „az európai központok nem tartják tiszteletben a tagállamok szuverenitását, ami azt jelenti, hogy nem tisztelik Lengyelországot és a lengyeleket”.

 

THE WASHINGTON POST

A dalai láma kijelentette: túlságosan sokan kérnek menedéket Európában. „Európa – például Németország – nem válthat arab országgá”, mondta. Az amerikai főváros  lapja azonnal kommentálta is e nyugati kedvenc váratlan kijelentését így: „a rokonszenv váratlan kiterjesztése volt ez egy olyan érzésnek, amely termékeny talajra talált nacionalista csoportok között”.

 

MONDOWEISS

Hillary Clinton Izrael kedvéért támogatta az iraki háborút, jelentette ki Mark Landler, a New York Times újságírója egy televíziós műsorban.

Hírdetés

 

HAARETZ

Az amerikaiak egyharmada, a britek 40 %-a támogatja az Izrael elleni szankciókat és bojkottot, illetve az onnan való tőkekivonást sürgető BDS mozgalmat, derült ki az Ipsos globális piackutató felméréséből. Ugyanakkor az amerikaiak 62 %-a és a britek fele a BDS mozgalmat az antiszemitizmus modern formájának tekinti, számol be a közvéleménykutatás eredményeiről az angol nyelvű izraeli lap.

 

JTA

A zsidó távirati iroda arról számol be, hogy „zsidó liberálisok készen állnak arra, hogy a nyarat Donald Trumpról vallott elégedetlenségük kifejeződésévé tegyék úgy, hogy az le is dorongolja Trumpot és szórakoztasson is”. A Bend the Arc civil lobbicsoport a jövő héten tartandó konferenciáján fogja eldönteni, hogy miként tudná megakadályozni Trump esetleges elnökké választását.

 

PSYCHOLOGY TODAY

Növekvő és zavaró értelmiség ellenes elitizmus van jelen az amerikai kultúrában. Ez a tudomány, a művészet, a társadalomtudományok elutasítása és behelyettesítésük szórakoztatással, önelégültséggel, tudatlansággal és szándékos hiszékenységgel”, olvasható a pszichológiai szaklapban A cikk igen sok példán keresztül mutatja be ezt a folyamatot. Az Egyesült Államok az 52-ik helyen áll 139 nemzetből a matematika és a tudományok oktatása terén. Sok tanár tudománytalanságot tanít, mint például a fejlődéstan helyett a Bibliára támaszkodó teremtéstörténetet. Egy Ohio államban végzett felmérés szerint a diákok 77 százaléka nem tudta, hogy  George Washington volt az USA első elnöke; hogy Thomas Jefferson a szerzője a függetlenségi nyilatkozatnak; az amerikaiak 18 százaléka hiszi még mindig azt, hogy a nap kering a Föld körül, és így tovább. Amerika „lehülyülése” folytatódik. Az iskolákban csúfolják az igazán értelmes diákokat, míg a jó sportolók a sztárok. Az előbbieket olykor meg is verik.

 

THE NEW YORK TIMES

Ez a Nyugat Weimar-pillanata?” címmel a vezető amerikai lap ma is a nyugati sajtó kényszerpárhuzamával birkózva megállapítja, hogy azért mégsem Weimar Trump előretörése, miközben részletesen foglalkozik a régmúlttal is. A szerző a neokonzervatív német Die Zeit politikai szerkesztője, Jochen Bittner, aki kifejti Donald Trump és Norbert Hofer azért mégsem Hitler. A cikkből megengedhetetlenül és kivételesen hiányzik Magyarország neve.

 

 

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »