Súlyos egyiptomi sportszerűtlenség a tatamin

Súlyos egyiptomi sportszerűtlenség a tatamin

Az egyik arab cselgáncsos sem meghajolni, sem kezet rázni nem akart izraeli ellenfelével.

A RIÓI TELJES MAGYAR PROGRAM

Az olimpián a mindenkori szlogen szerint a részvétel a fontos, de ezt egyesek félreértelmezik. Szerintük ennek fényében a fair playt akár félre is lehet tenni. Mint például az egyiptomi Iszlam es-Sehabi. A férfiak 100+ kilogrammos mezőnyében induló cselgáncsos az izraeli Or Szasszon ellen lépett tatamira pénteken a 2-es Carioca Arénában, és meglehetősen sportszerűtlen tettre ragadtatta magát. Kikapott ellenfelétől, és ilyenkor a sportág hagyományai szerint a dzsúdósok a küzdőtéren meghajolnak egymás felé a mérkőzés végén, majd odalépnek egymáshoz, és kezet ráznak. Előbbi kötelező, utóbbi íratlan szabály, Es-Sehabi viszont úgy döntött, egyikre sem hajlandó.

Az izraeli sportoló kezet nyújtott neki, de ő megrázta a fejét, és ellépett tőle, sőt meghajlás nélkül akarta elhagyni a tatamit. A játékvezető ekkor felszólította, hogy azonnal hajoljon meg, de továbbra is ellenállt. Végül többszöri unszolásra megtette, amit kell. A kézfogás azonban így is elmaradt.

Az Independent netes kiadása szerint a Nemzetközi Cselgáncsszövetség érdekes állásfoglalást tett az eset kapcsán. Az egyik, hogy már az is nagy szó, hogy az arab országok cselgáncsosai hajlandóak izraeli sportolók ellen tatamira lépni. Jelezték, hogy a kézfogást nem írja elő a szövetség szabályzata, viszont mivel az egyiptomi csak többszöri felszólításra hajolt meg, az esetet az olimpia után alaposan ki fogják vizsgálni.

Es-Sehabit több egyiptomi médium is támadta azért, hogy egyáltalán kiállt izraeli ellenfelével szemben, egy ismert tévés műsorvezető egyenesen felszólította, hogy ne csináljon hülyét magából. Az egyiptomi olimpiai bizottság vezetője hangsúlyozta, természetes, hogy a cselgáncsos kiállt, hiszen a delegációjuk nem keveri a politikát a sporttal.

Egyiptom és Izrael több háborút is vívott egymással a 20. században, de előbbi végül – első arab országként – békemegállapodást kötött szomszédjával, és ezzel lezártnak nyilvánította az elhúzódó konfliktust.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »