Súlyos döntés vár májusban minden társasházra

Súlyos döntés vár májusban minden társasházra

Drasztikusan emelkedhet a közös kötlség,

Egyetlen közgyűlést sem tartottak meg a járvány miatt az elmúlt három évben a társasházak 10 százalékában egy friss felmérés szerint, de az idén már nincs engedmény, május végéig mindenkinek mindent pótolnia kell.

Bajban vannak viszont a felújítást tervező közösségek, az építőipari vállalkozások ugyanis már legfeljebb 30 napig tartják áraikat, a beruházási költségvetést ezért jelentős mozgásteret adó tartalékokkal kell megtervezni – összegezte a pandémia és az áremelkedések együttes következményeit Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke a VG-nek.

Hírdetés

Azért is fontos a közgyűlések megtartása, mert az utóbbi években, a 2020 tavaszától több hullámban fellobbant járvány miatt egyes lakóközösségek már három éve nem gyűltek össze. Ennek következtében elmaradt a korábbi évek lezárása, a beszámolók elfogadása, illetve a közös terek világítása és fűtése nem drágult, de minden más igen, a szolgáltatások és anyagbeszerzések ára összességében mintegy 10-15 százalékos pluszkiadást jelent már.

Az idei közös költség emelése tehát elkerülhetetlennek látszik, különösen ott, ahol évek óta nem emeltek árat a rezsicsökkentés és az elmaradt közgyűlések miatt.

Az idei társasházi közgyűléseken a korábbiaknál jóval rugalmasabban kell dönteni a tervezett beruházásokról, a gyorsan és folyamatosan változó építőipari árak miatt – mondta a TTOE elnöke. Életszerű megoldás a tervezett költségvetésbe 30 százalékos tartalékot beépíteni, hogy a közös képviselő és a vele együttműködő számvizsgáló bizottság újabb és újabb társasházi közgyűlések összehívása nélkül, önállóan képes legyen dönteni. A társasházak nem a vállalkozók kedvenc megrendelői, hiszen egyrészt nem szívesen készítenek tételes árajánlatokat, másrészt mindenről számlát kell adniuk, miközben a házak költségérzékenyek, hiszen még áfát sem tudnak visszaigényelni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »