Súlyos döntés hozott a Nobel-díj botrány egyik főszereplője

Súlyos döntés hozott a Nobel-díj botrány egyik főszereplője

Katarina Frostenson és férje, a decemberben szexuális erőszakért börtönbüntetésre ítélt Jean-Claude Arnault kulturális menedzser állt az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia botrányának középpontjában, amely annyira megtépázta a testület tekintélyét, hogy arra kényszerült, ne adja ki 2018-ban az irodalmi Nobel-díjat.
Az akadémia több tagja lemondott vagy visszavonult, e testület pedig a megújulás reményében megváltoztatta működési szabályzatát, és új tagokat is felvett.
Katarina Frostenson 1992 óta volt tagja a Svéd Akadémiának. Az akadémia szabályainak megsértése miatt rendeltek el ellene vizsgálatot, azzal vádolva őt, hogy kiszivárogtatta férjének, Jean-Claude Arnault kulturális menedzsernek irodalmi Nobel-díjasok nevét a díj odaítélése előtt.

A vizsgálat megállapította, hogy
Frostenson „szivárogtatott ki információkat irodalmi Nobel-díjasokról és az akadémia új tagjairól” férjének.

Hírdetés

Az akadémia decemberben felszólította őt, hogy mondjon le önként tisztségéről az intézmény megcsorbult hírnevének helyreállítása érdekében, ha nem teszi, kizárják őt soraikból.

A Svéd Akadémia korábbi belső vizsgálata feltárta azt is, hogy Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét. Frostenson a svéd akadémia új radikális szabályzata szerint felelős férje cselekedeteiért.

Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testületet súlyosan megrázta Jean-Claude Arnault szexuális zaklatási ügye is, több nő szexuális zaklatása és szexuális erőszak miatt indult ellene eljárás. Bár a francia származású fotós tagadta a vádakat, két rendbeli szexuális erőszak miatt decemberben két és fél évi börtönre ítélték. Frostenson távozását pénteken jelentették be. Az akadémia közleménye szerint a költőnő közös megegyezéssel mondott le tagságáról az után, hogy megállapodás született arról, az akadémia vizsgálata nyomán felvetődött gyanúsításokat nem terelik jogi útra.
A megállapodás szerint a költőnőnek „25 éves értékes munkájáért” az akadémia 12 ezer 875 koronás havi juttatást biztosít, és hozzájárul az akadémiától bérelt lakása költségeihez is.
A Svéd Akadémia tagjait az eredeti szabályok szerint élethosszig választják meg. Az új szabályzat révén azonban ezután a tagoknak lehetőségük van a tagságról való lemondásra. A változtatást az akadémia patrónusa, a svéd király is jóváhagyta.

Az akadémia két tagja, az irodalomtörténész Kjell Espmark és a történész Peter Englund, akik tavaly áprilisban függesztették fel tagságukat a botrány miatt, közben visszatértek, és csütörtökön már részt vettek a testület idei első gyűlésén. A 2018-as irodalmi Nobel-díjat az akadémia korábbi tájékoztatása szerint idén ítélik oda.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »