Súlyos büntetés várhat a bükki farkasölőre

Súlyos büntetés várhat a bükki farkasölőre

Nagyvisnyó és Szilvásvárad között az úttól néhány száz méterre farkastetemre bukkantak, az állaton egyértelműen lőtt seb volt. Az október 8-ai esemény azonban csak azután kapott nyilvánosságot, hogy több internetező farkasokat fotózott a Bükkben.

A lelőtt farkasról szólva Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa az InfoRádiónak elmondta, biztos, hogy szándékosan végeztek az egyébként szigorúan védett állattal.

„A pénzben kifejezett

természetvédelmi értéke a fajnak 250 ezer forint példányonként.

Hírdetés

Abban nagyon sok körülmény közrejátszhat, hogy a megöléséért milyen büntetés szabható ki” – ismertette a szakember. Szerinte a természetkárosítás, az állatkínzás, illetve az orvadászat is felmerülhet.

Kijelentette, sajnálatos ténynek mondható, hogy Magyarországon a nagyragadozók „fegyver általi veszélynek vannak kitéve”. Mint elmondta, 2013-ban, a mostanihoz igen közel, egy nagyon hasonló, törvénytelen farkaskilövés történt.
A nemzeti park lakossági fórumokon ismerteti a Bükkben élőkkel, hogyan kell a nagyragadozókhoz viszonyulni.
A Bükkben manapság látott család valóban család, nem egyszerű falka, egy nőstény és egy hím terelgeti öt idén született kölykét. „Ehhez a családhoz néha féltestvérek, unokatestvérek csatlakoznak, de nagyon sok helyen leírták már ezt:

a farkas családosan él”

– tette egyértelművé Gombkötő Péter, aki hozzátette, a most lelőtt állat 2-3 éves hím volt, és már Magyarországon született.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »