Súlyos árat fizethetnek a balatonpartiak az új gigakikötő miatt

Súlyos árat fizethetnek a balatonpartiak az új gigakikötő miatt

Megosztja a fenyvesieket, a nyaralótulajdonosokat és a turistákat is a Balaton déli partjára elképzelt vitorláskikötő-monstrum. Az érvek egyik oldalon a környezetvédelmet, a strand megóvását hangsúlyozzák, a másik oldal szempontjai viszont a fejlesztésről, a település megújulásáról szólnak. Milliárdos beruházással több száz tonna követ hordanak be a vízbe.

Fenyves az egyik leghosszabb Balaton-parti település, amely nevét a telepített fenyőerdőről kapta. Ott, ahol még megvan az állomány nagy része, fantasztikus a levegő, a fenyő illata a vízével keveredik. Balatonfenyves egy ugrásra van Fonyódtól, ahol az egyik legnagyobb balatoni kikötő működik, de Balatonmáriafürdőn is van már ilyen létesítmény. A Fenyvesre álmodott SunMarine vitorláskikötő már gőzerővel épül, többtonnányi követ hordtak be a Balatonba, hogy óvják a hajókat a hullámzástól. A beruházás az üdülőfalu történetében időrendben a második legnagyobb, hiszen a fogathajtó-világbajnokságra a 90-es években felhúztak egy stadiont, ahol később koncerteket is tartottak. A kikötőberuházás azonban nemcsak költségében, de méretében is a legnagyobb.

A település lakóit, a nyaralótulajdonosokat is megosztja, még internetes petíciót is megfogalmaztak az építkezés miatt. Ottjártunkkor több ellenérvet hallottunk, leginkább környezetvédelmi szempontokat.

– Ha valóban lesz hajóforgalom, az környezetszennyezéssel jár – vélekedett egy ötvenes férfi az egyik legfelkapottabb fenyvesi parti pizzériában. – Mindez pedig nem messze a fürdőzőktől, hiszen a móló közvetlenül a strand mellett épül.

Az idősebb fenyvesiek viszont nem csupán ettől félnek. Szintén komoly gondnak tartják, hogy ha elkészül a kikötő, az nemcsak a hajókat óvja meg a viharos széltől, hanem emiatt iszapossá is válhat a víz. Az uralkodó szélirány északnyugati, és mivel a kikötő a strand nyugati szélén van, így akár mögötte, éppen a strandnál romolhat a vízminőség.

A helyiek további aggodalma, hogy a Balatonban lévő, turzásnak nevezett homokpadok miatt a hajózás, a vitorlázás folyamatos kotrással, zajjal, felkavart vízzel járhat. Balatonfenyvesen ugyanis nagyjából fél kilométerre a parttól változó a vízmélység, és aszályos években még a felszínre is bukkanhat a homok, szigetet alkotva. Az egyik ilyen sziget, amelyen növényzet is megtelepedett, ma is megtalálható a településen, bár jóval arrébb, mint a mostani létesítmény.

Lombár Gábort, a nyaranta húszezres lélekszámúra duzzadó, 2300 fős település polgármesterét a helyiek igen agilis, kemény embernek tartják, aki mindig határozottan képviseli a települést és elképzeléseit. Ezért választották meg sokadjára; annak idején, 2002-ben épp a szárazság és a víz leeresztése miatt bajba került Balatonért küzdött, s egy ilyen ideiglenes szigeten tartott sajtótájékoztatón a tó eliszaposodására hívta fel a figyelmet. Lapunk érdeklődésére most azt mondta, akár személyesen is szívesen válaszol azoknak, akik megkeresik ebben az ügyben.

– Az iszaposodással kapcsolatban áramlástani szakvélemény készült a budapesti műszaki egyetem szaktekintélyeinek jegyzésével. Ők tíz év alatt nagyjából hat centiméteres iszaplerakódást valószínűsítenek a kikötőn belül – mondta Lombár Gábor, hozzátéve: a szakvélemény szerint azonban a mólószárak felgyorsítják a hullámzás, így az áramlás sebességét.

Hírdetés

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

– A kotrásra a kikötő építője pedig többször dokumentumban is garanciát vállalt. Ezek közül számomra a legbiztosabb: nekik sem érdekük, hogy egy iszapos strand szomszédságában tegyék a dolgukat – emelte ki.
A beruházástól ódzkodók másik ellenérve inkább gazdasági természetű, mondván, a szomszédos településeken is van egy-egy, hajóforgalmat is lebonyolító létesítmény. A polgármester szerint ilyen logikával akár vasútállomásra sem lett volna szükség, hiszen az is van a környező településeken.

– Sokkal többről van itt szó, mint hogy a tehetős „réteg” hogyan fogja érezni magát Fenyvesen, a Balatonon. A minőségi turizmus a tét, s olyan beruházásokat kell megvalósítani, amelyek ezt lehetővé teszik. Ráadásul lesz kerékpáros és evezős vízitúra-megállóhely is, amely színesíti a térség idegenforgalmi kínálatát, mindenki számára lehetőségeket teremtve. A hajóforgalom szintén komoly turisztikai vonzerőt jelent majd, amellyel keresettebb lesz a település – magyarázta.

Úgy véli, a beruházók számára is létkérdés, hogy a kikötő minden évszakban használható legyen, ezért meg is fognak tenni mindent. A mólószárak hosszúságát a megfelelő mélységű víznek a parttól való távolsága tette szükségessé, hiszen csak így tudnak nagyobb merülésű hajók ide kikötni, és ez a cél. Elismerte ugyanakkor, hogy a hajóforgalomnak van bizonyos környezetszennyező hatása, de éppúgy a fürdőzőknek is, akik több ezer kilónyi napolajat mosnak be a vízbe egy forró hétvégén. A hajózást nagyon szigorú előírások szabályozzák, amelyeket következetesen be is tartatnak a hatóságok.

A polgármester meggyőződése szerint a kikötő a munkahelyek mellett jelentős bevételi forrása lehet a község költségvetésének, az impozáns létesítmény annak megvalósulásakor sokak utazási céljává teheti Fenyvest, ami pozitívan hat az ingatlanárakra, ráadásul más fejlesztéseket is generálhat.

A kivitelezést az Előny Kft. végzi, amelynek képviselői, Heves István és Kecskés Egon Zsolt egy két évvel ezelőtti fenyvesi önkormányzati ülésen arról beszéltek, hogy 16 éve egyeztetnek az elképzelésről, de a gazdasági válság visszavetette a terveket. A cég két 400-400 milliós pályázatot adott be, részben a kikötő, részben a hozzá kapcsolódó szálláshely megépítésére.

Kecskés Egon Zsolt azt mondta akkor, hogy a szálláshely a kikötő klubépülete is lenne, továbbá
18-20 szobás, háromcsillagos hotel, wellnessrészleggel, konditeremmel. A teljes költség itt 600 millió forint körül alakulna. A kikötő ezzel szemben nagyjából egymilliárdos beruházás – vélekedett. A pénzből 320 kiemelt és 30 csökkentett színvonalú kikötőhelyet építenek, lesz ivóvíz- és áramvételezési lehetőség, valamint televízió- és internet-hozzáférés is. A legalacsonyabb vízállásnál is garantálni fogják a 2,2 méteres mélységet, ami a tervek szerint bőven elegendő lesz.

A létesítmény keleti mólója 460 méterre nyúlik be a vízbe, míg a nyugati oldalon lévő építmény 570 méter hosszú lesz, de a nádas védelme érdekében a partra egy 15 méteres híd vezet majd. A tervezett személyhajó-forgalmat a keleti oldalon bonyolítják le.

A SunMarine építői abban bíznak, hogy megnyújthatják a főszezont Balatonfenyvesen, mert leginkább ősszel és tavasszal kedvezők hazánkban a szélviszonyok ehhez a sporthoz. A kikötőben a hajók téli tárolását is megoldják, valamint a csatlakozó szállodában meg is pihenhetnek az ideérkezők.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »