Súlyos a helyzet Ukrajnában, feladták Csasziv Jar egy részét az ukránok

Súlyos a helyzet Ukrajnában, feladták Csasziv Jar egy részét az ukránok

Továbbra is rossz az ukránok helyzete a fronton, bár a jelek szerint sikerült lelassítaniuk az oroszok előrenyomulását keleten. Ugyanakkor a kulcsfontosság, az ukránok (és be nem vallottan nyugatiak) által parancsnoki központként használt Csasziv Jar városának egy részét az ukránok elvesztették.

Oroszország a múlt hónapban a nagyon kemény harcok ellenére mindössze 50 négyzetkilométernyi ukrán kézen lévő területet foglalt el, ami az ország hivatalos területének alig 0,01 százaléka. Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy az oroszok nem területért küzdenek, hanem az ukrán haderőt magát akarják felmorzsolni, illetve, lehetőleg a társadalom összeomlását is előidézze. 

Ukrajna még állja a sarat, és próbál mozgósítani, de exponenciálisan nő a sorozás elől menekülők száma, és a kényszersorozások rémtörténetei pedig már a napi hírek részévé váltak.

Csütörtökön délelőtt érkezett a hír, miszerint Kijev megerősítette, hogy feladták Csasziv Jar egy részét. Nazar Voloscsin katonai szóvivő elmondása szerit a város keleti részén haladó csatornarendszert nem tudták tovább tartani, miután az oroszoknak hetekkel korábban sikerült behatolniuk a területre.

Csasziv Jar nem messze fekszik Bakhmut városától, ahol 2023-ban a legádázabb harcok folytak, és az ukrán politikai vezetés miatt rengeteg katonát vesztettek egy olyan városért, amit végül nem is tudtak megtartani.

A Bkahmuttól nyugatra található, mára porrá lőtt Csasziv Jar viszont már nem csak politikai jelentőségű terület, hanem stratégiai fontosságú, egyfrajta ugródeszka a nyugatra fekvő nagyobb városok irányába: Kramatorszk, Szlovjanszk, Konsztyantinyivka felé, amelyek az utolsó fő ukrán védelmi vonalon fekszenek. Mögött már csak nyílt, könnyen bevehető sztyeppék vannak, és a következő védvonal a Dnyeper – és ez a legrosszabb forgatókönyvet jelenti Kijevnek.

Hírdetés

Rosszul áll az ukránok szénája a Donbasz délkeleti részén is.

A kudarcot belpolitikai szinten Zelenszkij ukrán elnök úgy tálalja, hogy a nyugati fegyverek késlekedése miatt kerültek szorult helyzetbe, hiszen a fronton harcoló dandárok kifogynak a fegyverekből.

„Ez nem patthelyzet, ez egy probléma. A patthelyzet egy zsákutca, de a problémát meg lehet oldani. Meg lehet oldani, ha van rá hajlandóság és vannak rá eszközök. Hajlandóság van. De az eszközeink nem érkeztek meg”

mondta az ukrán elnök, hozzátéve, hogy a fronton 14 nem kellőképpen felfegyverzett dandár harcol.

Az ukrán elnök beszólása nem véletlen. Biden elnök népszerűsége és újraválasztási esélyei minimálisak. De talán még ennél is jobban kiborította az ukrán elnököt az, hogy a minap Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy a segélyszállítmányok késedelme ellenére sem sikerült az oroszoknak jelentős területeket elfoglalniuk, az ukránok pedig kitartottak.

Ezzel a szóvivő lényegében azt mondta, hogy nem volt akkora baj az, hogy az amerikai, 60 milliárd dolláros katonai támogatási keretet a Kongresszus több hónapos késéssel hagyta csak jóvá. És mivel fentebb jeleztük, hogy az oroszoknak nem elsődlegesen a területszerzés a célja, hanem az ukrán katonai képességek felmorzsolása, az orosz területszerzés elmaradásával takarózni amolyan amerikai bűvészmutatvány…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »