Sulíkék reagálása Matovič adó- és járulékreformjára

Sulíkék reagálása Matovič adó- és járulékreformjára

Több mint egy hónap elteltével reagált az SaS párt Igor Matovič adóforradalomnak titulált adó- és járulékreformjára. Richard Sulík egy 26 oldalból álló anyagot küldött a pénzügyminiszternek, melyben úgymond „atomjaira szedték“ a reformjavaslatot.

A Pravda napilap megszerezte a dokumentumot, melyben az SaS elemzi az adóreform legfőbb hiányosságait. Ezekkel és 56 mellékelt kérdéssel együtt elküldték álláspontjukat a pénzügyminiszternek és várják válaszát.

A hétfői koalíciós tanácson bemutatták Matovičnak az úgynevezett „szemafor“-t, melyben kinyilvánítják véleményüket az adó- és járulékreform egyes intézkedéseivel kapcsolatban. Ezt különböző színekre osztották. A zöld színnel való jelölés azt jelenti, hogy az adott javaslattal az SaS egyetért, a narancsszínű, hogy azt még meg kell vitatni, a piros azt fejezi ki, hogy nem értenek egyet, de bizonyos pontokban hajlandók a kompromisszumra, a fekete pedig minden szempontból járhatatlan utat, elhibázott javaslatot jelöl.

„Igor Matovič adóreformját eddig nem kommentáltuk, mert kötelezettséget vállaltunk, hogy először személyesen megvitatjuk vele a kérdéseinket, majd azt követően juttatjuk kifejezésre álláspontunkat az egyes javaslatokkal kapcsolatban. Dokumentumunk bizonyítja, hogy szakértők pártja vagyunk, érdemben tudunk hozzászólni az adott kérdéskörhöz“ – jelentette ki az SaS elnöke, Richard Sulík.

Hírdetés

A parlament pénzügyi és költségvetési bizottságának elnöke, Marián Viskupič szerint az SaS négy pontot tart járhatatlan útnak.

Ezzel szemben elképzelhetőnek tartjuk az állami vállalatok nagyobb hatékonyságát, az új munkavállalói bónuszt, vagy a produktív vagyon flexibilis leírhatóságát“ – közölte Marián Viskupič.

Ján Oravec szerint az adó- és járulékreformra vonatkozó javaslatok csaknem kétharmadát támogatják, vagy elképzelhetőnek tartják a támogatását, de további megvitatást tartanak szükségesnek. „Javasoljuk, hogy első körben hagyjuk jóvá azokat, melyek a teljes koalíció támogatását élvezik, mert az adórendszerben lényeges változásokra van szükség. A fennmaradók esetében több idő kell a megvitatáshoz, hogy eldönthessük, azok esetében meg tudunk-e egyezni vagy sem” – mondta a gazdasági minisztérium államtitkára, Ján Oravec.

(NZS/Felvidék.ma/Pravda)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »