Suleymani tábornok diplomáciai küldetésben volt amikor az amerikaiak meggyilkolták

Suleymani tábornok diplomáciai küldetésben volt amikor az amerikaiak meggyilkolták

Irak ügyvivő miniszterelnöke Adel Abdel Mahdi bejelentette, hogy a mártírhalált halt Qasem Suleimani tábornok diplomácia feladatot látott el amikor az amerikaiak meggyilkolták a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében.

A tábornok Teherán válaszát közvetítette egy korábbi szaúdi üzenetre. Szaúd Arábia és Irán között ugyanis békéltető tárgyalások folytak Bagdad közvetítésével, mely ellenkezett az Egyesült Államok érdekeivel.

Adel Abdel Mahdi erről az iraki parlament ülésén számolt be amikor elfogadták az amerikai csapatok kivonásáról szóló határozatot. Hozzátette, hogy pénteken délelőtt 8:30-kor kellett volna találkoznia Suleymani tábornokkal. Mindössze néhány órával azután, hogy a tábornokot megölték.

Az iraki miniszterelnök ugyanis közvetítő szerepet töltött be a Rijád és Teherán között zajló tárgyalásokon, melyen áttörés születhetett volna a jelentősen megromlott szaúdi-iráni kapcsolatokban.

Az eset után azonban az iraki parlament rendkívüli ülésén a képviselők elfogadták az amerikai, és más idegen országok Irakban állomásozó csapatainak azonnali kivonását az országból. Az iraki kormány számára jelentős veszteség ugyanis, hogy egyik legjelentősebb katonai vezetőjük, a Hashd Al-Shaabi önkéntes erők parancsnok helyettese, Abu Mahdi Al-Mohandisz is meghalt a támadásban.

Hírdetés

Az iraki miniszterelnök a sajtó számára azt is elmondta, hogy korábban Washington megerősítette számára azt a tényt, mely szerint Tel Aviv is részt vett számos támadásban az iraki csapatok ellen.

,,Az amerikaiak közölték velem, hogy Izrael több Hashd Al-Shaabi raktárt is lebombázott a nyár folyamán.,,

Az iraki sajtó szerint azonban Izrael jelentős szerepet játszott Suleimani tábornok és Abu Mahdi Al-Mohandes meggyilkolásában is. Hiszen a két katonai vezető meggyilkolása elsősorban az ún. ,,Izrael állam,, érdeke, ahogyan az egész közel-keleti konfliktus is.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »