Suhajda Szilárd "csak" az egyik keresett mászó a Mount Everesten

Suhajda Szilárd "csak" az egyik keresett mászó a Mount Everesten

Öt eltűnt után kutatnak jelenleg a The Himalayan Times tudomása szerint. Igaz, Suhajda Szilárdról tudják, hol van, csak még nem értek el hozzá. 12 idei halottjával igen könyörtelen a Csomolungma 2023-ban.

Hivatalos szervek a The Himalayan Times nevű lappal azt közölték, öt eltűnt személyt keresnek a Mount Everesten – írja az Index. Hivatalosan az eltűnt személyek között tartják számon Suhajda Szilárdot is, akinek holléte már ismert, csak egyelőre nem férnek hozzá csaknem 8800 méteres tengerszint feletti magasságban, a Hillary-lépcső alján, ahová jelenleg három serpa és egy helikopter közeledik.

A nepáli lap annak kapcsán cikkez most, hogy egy kanadai hegymászó pénteken elhunyt csúcstámadás közben a Föld legmagasabb hegyén, amivel az idei elhunytak száma már 12-re emelkedett a Csomolungmán.

Az öt keresett személy közt egyébként 2 nepáli serpa és 3 külföldi mászó van, utóbbiak közül az egyik a magyar expedíciós hegymászó.

Az Index cikkében az is olvasható, hogy az Imagine Nepal ügynökség közlése szerint csütörtökön nem láttak senkit a csúcs közelében, és arról sincs információjuk, hogy bárkinek sikerült volna a csúcstámadás.

Az Explorersweb pénteki összeállítása arra mutat, hogy az idei a minden idők akár legtöbb halálos áldozatát követelő éve lehet. 2014-ben 15 nepáli dolgozóval végzett egy lavina, ketten pedig megbetegedtek a hegyen, azért hunytak el.

Nyitókép: Mohai Balázs

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »